Mândria bănăţenilor din perioada Imperiului Austro-Ungar a fost pusă în cutie GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depozitul Muzeului Banatului ascunde peste 100 de drapele, steaguri şi blazoane din secolele XVIII-XIX. Multe dintre steagurile istorice se află în stare de degrade însă la Timişoara nu mai există un laborator de restaurare.

Despre spiritul şi perioada înfloritoare a Timişoarei şi a Banatului în vremea Imperiului Austro-Ungar vorbesc steagurile, drapelele şi blazoanele ţinute acum în cuti sau împachetate, la Muzeul Banatului. Acestea au corespuns nevoilor oamenilor de a-şi etala personalitatea şi apartenenţa la un grup, fie că era vorba de cel al breslelor, fie ale oficialităţilor locale. Steagurile au ajuns pe mâna muzeografului Hedy Kiss, care a şi organizat mai multe expoziţii cu şi despre steaguri. Din păcate, din cauza stării de degradare a obiectelor istorice, itinerariul din muzeu a cuprins doar poze.



Vezi galerie foto cu câteva din steagurile aflate la Muzeul Banatului

Acum, steagurile sunt într-un depozit, aşteptând să fie transportate în noul spaţiu de la Bastion, având în vedere că urmează lucrările de reabilitare a Muzeului Huniade. „Steagurile sunt împachetate şi din păcate nu sunt păstrate conform standardelor europene. Aceste obiecte de patrimoniu sunt depozitate, iar unele au nevoie de restaurare. Ducem lipsă la Timişoara de un laborator de restaurare”, a declarat Hedy Kiss.



Steagurile aflate la Muzeul Banatului, adevărate simboluri ale vremurilor, unele vechi de 250 de ani, stau departe de ochii oamenilor. „Au fost ţinute afară, arborate, în bătaia soarelui, vântului şi a umidităţii. E normal să lucrezi cu grijă cu ele”, a mai spus Kiss.

image
image




Materiale sensibile

Diversitatea materialelor din care s-au făcut steagurile este mare. Se folosea mătase, catifea, fir metalic pentru broderii, imagini prin colaj textile, aţă de cusut de diferite tipuri şi culori. Multe din steaguri se află montate pe lance cu vârf metalic, pe care se afla un simbol sau un element din steagul respectiv. Cel mai mare steag măsoară patru metri şi jumătate. Unele aparţin diferitelor bresle precum cele ale morarilor, măcelarilor, pocovarilor, rotarilor, mecanicilor şi au diferite simboluri reprezentative. Ultimul obiect de colecţie, care a fost donat muzeului în urmă cu câţiva ani, este un steag interbelic folosit la înmormântări.



Drapele, veritabile opere de artă

Printre cele mai frumoase steaguri se află cel al Comandamentului Pompierilor Voluntari Timişoara-Cetate din 1898, Steagul Reuniunii de Cântări din 1882, Drapelul Societăţii Morarilor, din 1881, Drapelul Asociaţiei Morarilor, din 1884, Drapelul Asociaţiei Mecanicilor din Ungaria de Sud, din 1882, Drapelul Asociaţiei Tăbăcarilor şi Pielarilor, din 1882, Steagul Comitatului Timiş, din secolul XIX, Drapelul Detaşamentului I Voinţa Darniţa, din 1918, Drapelul Şcolii Regale din Timişoara.


image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite