Pacienţi ignoraţi de medicii de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii s-au obişnuit să aştepte ore în şir în faţa cabinetelor medicale
Oamenii s-au obişnuit să aştepte ore în şir în faţa cabinetelor medicale

Sute de timişeni au aşteptat la uşile cabinetelor, fără să fie băgaţi în seamă de doctorii de la care aşteptau reţete. Bolnavii plătesc taxe la bugetul de sănătate, dar li se închide uşa în nas când au nevoie de cei plătiţi să aibă grijă de sănătatea lor.

Timişorenii au făcut coadă la uşa medicilor de familie. Mulţi dintre ei aveau nevoie de reţete pentru a-şi achiziţiona medicamentele. Fie că a fost vorba de bolnavi grav sau de cazuri mai uşoare, majoritatea medicilor au refuzat să elibereze reţete compensate sau gratuite, din cauza noului contract cadru, care, susţin ei, îi nedreptăţeşte.

Timişorenii susţin însă că nu îi interesează cu ce probleme se confruntă medicii, ci propria sănătate. Adina Kalamar, cititor Adevărul de seară Timişoara, se declară nemulţumită de faptul că plăteşte taxe pentru servicii medicale de care nu poate beneficia. „Nu înţeleg de ce nu putem beneficia de pe urma serviciilor pe care le plătim din salariu. Sistemul sanitar nu ar mai trebui bugetat, dacă oricum plătim şi pentru o simplă consultaţie. Este o debandadă totală în spitale şi nu cred că noi, contribuabilii, suntem vinovaţi”, spune femeia.

Refuz la sănătate

De cealaltă parte a baricadei, medicii susţin că nu au nicio vină pentru faptul că nu au eliberat reţete şi nu au consultat pacienţii veniţi la cabinete şi acuză lipsurile financiare.

„Lucrez din 1977, dar niciodată nu a fost mai rău decât acum. Înainte prioritar era pacientul, acum este birocraţia. Eu am fost la cabinet şi am eliberat doar bilete de trimitere, în relaţie cu Casa de Asigurări şi reţete pentru care omul plăteşte. Nu am dat reţete gratuite şi compensate”, spune Maria Găvruţă, medic de familie. Nemulţumirea medicilor este legată de noul contract cadru, care prevede mai puţini bani pentru serviciile efectuate.

„Eu, după ce plătesc toate dările, rămân cam cu 2.000 de lei în mână. Conform noului contract, veniturile mele vor scădea chiar şi cu 40 la sută”, a mai spus medicul. Până ce nu se va renegocia contractul, medicii nu au de gând să renunţe la această formă de protest.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite