Mărţişoarele a două generaţii aduc bucurie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Marghiş lucrează la mărţişoare încă de la începutul toamnei, împreună cu soţul ei
Maria Marghiş lucrează la mărţişoare încă de la începutul toamnei, împreună cu soţul ei

Fie ei pensionari sau abia studenţi, tot mai mulţi timişoreni îşi scot tarabele pe stradă la începutul primăverii, pentru a vinde mărţişoare. Timişorenii s-au pregătit de 1 Martie şi au dat năvală pe străzi, în căutarea unor daruri pentru cei dragi

Citeşte şi:

Primul Mărţişor pentru „Adevărul de Seară“ Braşov

Dacă în vremurile bune familiile bănăţene lucrau în casă pentru producerea mărţişoarelor, altfel nefiind consideraţi de vecini gospodari, în prezent, pe toate marile străzi ale oraşului, sute de vânzători îşi aşteaptă clienţii. De la buburuze sau trifoi cu patru foi până la flori de toate culorile, micuţele cadouri sunt vedetele acestei săptămâni.

Bucurii handmade

Maria Marghiş, în vârstă de 57 de ani, ştie cum stă piaţa mărţişoarelor de patru ani. E pensionată pe caz de boală şi nu îi ajung banii, astfel că, odată cu începutul toamnei, casa ei se transformă într-o fabrică de mărţişoare. Ajutor-şef este soţul ei, la rândul lui pensionar. „Nu am eu atât de mult talent la desen şi decupaje, iar din cauza asta aleg modele mai clasice. Unii le spun kitsch, dar eu îmi recunosc limitele”, spune pensionara.

Din banii câştigaţi exclusiv din vânzarea mărţişoarelor făcute cu multă migală, cuplul de pensionari poate trăi chiar şi trei-patru luni. La câţiva metri distanţă de Maria Marghiş, doi tineri studenţi îşi încearcă şi ei norocul. Spun că au marfă de calitate, handmade, şi fiecare mărţişor e unicat. „Noi am terminat Facultatea de Arhitectură, dar am zis să ne rotunjim veniturile. Durează cam două săptămâni să faci cerceii ăştia, care la 10 lei se vând foarte bine”, a declarat Ovidiu Brici, de 25 de ani.

Studentul spune că, cel mai probabil, banii câştigaţi îi va sparge în maximum două săptămâni, prin baruri. Pe de altă parte, e sigur că nu va oferi cadouri de 1 Martie pentru că, în viziunea lui, sărbătoarea e demodată.

Cadourile, la concurenţă cu mărţişoarele

Cu toate că tradiţia prevede că persoanele de sex feminin primesc din partea bărbaţilor mărţişoare, mulţi dintre tineri au ales să facă alte cadouri iubitelor sau cunoştinţelor. De la parfumuri la torturi, şi de la excursii în străinătate până la bani, cadourile variază. Există chiar şi târguri speciale pentru 1 Martie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite