Elevii din şcolile timişene pregătiţi să lucreze pentru italieni încă de mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii timişoreni vor lua lecţii de italiană pe băncile şcolii
Elevii timişoreni vor lua lecţii de italiană pe băncile şcolii

Copiii vor învăţa limba italiană, din şcoala generală, ca să se adapteze la cererea de pe piaţa muncii. Profesorii vor ca în şcolile din localităţile în care au investit italieni să se predea câte două ore de limba italiană pe săptămână.

Profesorii Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara au găsit o variantă potrivită pentru formarea de specialişti pregătiţi pentru piaţa muncii din Timiş, încă de pe băncile şcolii generale. În colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, aceştia au pus bazele unui proiect prin care elevii să înveţe limba italiană.

„Oamenii au înţeles cât este de important că, învăţând italiana de mici, copiii, în timp, îşi vor găsi de lucru aici, în zonă, şi vor avea salarii decente”, a spus Viorica Bălteanu, profesor doctor universitar. Cadrele didactice se bazează pe cererea constantă de angajaţi care cunosc limba italiană şi au în vedere investiţiile majore făcute de afaceriştii din Peninsulă, în regiunea de Vest.

Efecte în timp

Programul urmează să fie implementat din toamnă, în şcolile generale şi liceele din zonele unde există companii italiene care oferă locuri de muncă. „Limba italiană va fi predată elevilor ca limbă modernă, începând cu clasa a V-a şi a VI-a, sau din primul an de liceu”, a mai spus Viorica Bălteanu. Profesori din cadrul universităţii urmează să susţină câte două ore de limba italiană pe săptămână. Propunerea a fost îmbrăţişată de inspectorii şcolari, care spun că această colaborare este o idee foarte bună. „După ce vom analiza curricula, vom lua legătura cu toate şcolile mari. Vrem ca acest parteneriat să aibă efecte măsurabile, în timp”, a spus Mariana Eftimie, inspector general în cadrul ISJ Timiş.

Ore de italiană la Jimbolia şi Gătaia

Primele localităţi vizate în cadrul acestui proiect sunt cele în care învestiţiile italienilor sunt cele mai importante. Astfel, la unităţile şcolare din Sânnicolau, Jimbolia, Gătaia, Deta, copiii vor învăţa gramatica, dar şi literatura italiană. În timp, proiectul va putea fi extins şi în alte şcoli.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite