Tranzacţii imobiliare pe credit şi vânzări de terenuri în moarte clinică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţuri mici şi tranzacţii puţine, terenuri cu case preferate în faţa celor goale, fără construcţii ridicate, şi nesiguranţă sunt principalele repere care descriu situaţia în care se află sectorul imobiliar din zona de Vest a ţării. Timişoara devine unul dintre puţinele locuri în care tranzacţiile imobiliare pot fi comparabile cu cele din anii precedenţi.

Într-un clasament naţional realizat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), Timişul a ieşit pe primul loc în ceea ce priveşte  tranzacţiile imobiliare realizate anul acesta. Doar aici au fost înregistrate aproximativ 127.000 de opraţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară. Cu toate că piaţa imobiliară din judeţ se mişcă ceva mai bine ca în anii precedenţi, nu se poate vorbi despre un număr surprinzător de mare de tranzacţii realizate în zonă. „Vânzări şi cumpărări sunt puţine. Restul sunt probabil modificări, succesiuni, moşteniri", a spus George Mierluţ, agent imobiliar.

Sectorul imobiliar din Timişoara stagnează. „Interesul nu a dispărut, pur şi simplu piaţa începe să se echilibreze. Se stabilesc diferenţe între preţurile apartamentelor din blocuri vechi şi cele din blocuri noi", a mai spus Mierluţ. În condiţiile actuale, cel mai mare succes de anul acesta l-au înregistrat apartamentele care au fost achiziţionate în mare parte prin programul „Prima Casă", sau alte programe de creditare. „Comparând prima jumătate a anului trecut cu prima jumătate a acestui an, acum e mai bine din punctul de vedere al vânzărilor de apartamente. Totuşi, piaţa imobiliară din Timişoara este imatură, uşor influenţabilă de factori externi", a spus Andrei Văcaru, agent imobiliar. În ceea ce ţine de tranzacţiile de terenuri, acestea sunt aproape inexistente. „Dacă până în 2008 se cumpărau terenuri pentru că preţurile creşteau foarte repede, acum se caută proprietăţi imobiliare care pot fi folosite, locuite sau închiriate", a mai spus Andrei Văcaru.

La Deva numai băncile mai vând locuinţe

Potrivit experţilor de pe piaţa imobiliară din Deva tendinţele de stagnare se acutizează, în timp ce preţurile imobilelor au început să o ia în jos. „Ultima locuinţă, un apartament cu două camere, am vândut-o în luna iunie. Piaţa este blocată, cu simptome de înrăutăţire a situaţiei. Pentru prima oară se face însă simţită o reducere cu până la cincizeci la sută a preţurilor.

Protagonistele  acestor tranzacţii sunt băncile care au început să execute ipotecile la preţuri în scădere", spune Florin Negoiţă, expert imobiliar. Acesta a dat exemplu unui tip de apartament de lux, cu patru camere, cu o suprafaţă de 100 de metri pătrat, situat în  blocul L de pe bulevardul Iuliu Maniu şi care acum doi ani s-a vândut cu 92.000 de euro. „În luna iulie, o bancă din Deva, abia a reuşit la a treia licitaţie organizată, să vândă un apartament de acelaşi tip cu 53.000 de euro", spune Florin Negoiţă.  Deoarece creditul este blocat, majoritatea tranzacţiilor imobiliare la Deva se fac cu „banii jos", cei care cumpără fiind persoane care au rezerve financiare şi speculează criza pentru a obţine imobile la preţuri foarte mici.

Tranzacţii imobiliare nesemnificative la Reşiţa

Vânzările au scăzut la mai mult de jumătate, iar dacă unele agenţii mai au vânzări în rate la apartamente sau prin programul "Prima Casă", sunt şi agenţii care nu mai vând nimic de aproximativ două luni de zile. "Merge foarte slab piaţa. Noi nu mai vindem de ceva vreme, nici case, nici apartamente sau terenuri", a spus Ion Bălănoiu, managerul general al unei agenţii din localitate.

Singurele tranzacţii de care au parte cei mai norocoşi agenţi imobiliari, sunt apartamentele cu două camere. "Piaţa merge slab, dar noi am mai vândut ceva apartamente cu două camere, la un preţ de circa 25 de mii de euro. Au fost şi clienţi care au optat pentru un apartament prin programul <<Prima Casă>>, dar nimeni nu se mai înghesuie", a spus Dan Nănuţ, manager de agenţie imobiliară din Reşiţa.

Orădenii cumpără apartamente cu bani cash în timp ce tranzacţiile imobiliare sunt în colaps

Dacă în 2007 o casă în perimetrul istoric al Oradei se vindea contra sumei de aproximativ 120.000 de euro, un an mai târziu acelaşi imobil era cotat la 150.000 de euro. În prezent însă, piaţa imobiliară locală a cunoscut o scădere drastică, astfel că, o locuinţă în aceiaşi zonă se vinde acum cu 100.000 de euro. „În perimetrul istoric, preţurile au scăzut cu până la 30, 40 de procente. În momentul de faţă au loc foarte puţine tranzacţii, cu toate că preţul imobilelor, în medie, a înregistrat o scădere de cel puţin 50 de procente", a explicat Dan Octavian, consilier financiar.

Cu toate că cererea pentru apartamente şi case este cu mult redusă, terenurile agricole cu suprafeţe de peste 1 000 de hectare sunt la mare căutare pentru că preţul lor poate varia între sume modice, precum 1 800 şi 3 500 de euro. De asemenea, agenţii imobiliari orădeni spun că în virtutea crizei, cei mai mulţi care îşi permit în această perioadă achiziţionarea unui apartament o fac cu bani cash. „Orădenii preferă că cumpere apartamentele cu banii jos din două motive: sunt mai ieftine şi pot negocia preţul. Dacă în 2007 un apartament cu două camere se vindea la 48.000 de euro, în prezent el poate costa şi 35.000 de euro", a spus Constantin Budău, agent imobiliar.

Piaţa imobiliară în Arad: tranzacţii mai puţine şi preţuri nechimbate

În ciuda crizei economice, tranzacţiile au scăzut ca număr, dar nu într-o foarte mare măsură. Cel mai afectat sector lovit de recesiune este cel al terenurilor agricole, unde preţurile încep din zona cifrei de 900 - 1.000 de euro. „Există un oarecare paradox. Dacă în cazul terenurilor, tranzacţiile au mai scăzut, mai ales că investitorii nu se mai bagă cu capul în faţă, în cazul imobilelor, au crescut tranzacţiile, în special în zona rurală. Aici preţurile pornesc de la 18.000 de euro şi depăşesc 50.000. Aici vorbim strict de case locuibile, nu de vile", a spus Cristian Crăciun, agent imobiliar. Acesta a mai precizat că o bună parte din arădeni sunt dispuşi să plătească până la 60.000 euro pentru un apartament şi sub 150.000 euro pentru o casă.

Faţă de aceaşi perioadă a anului trecut, preţurile se menţin la un nivel destul de ridicat, depinzând însă de specificul fiecărui oraş. După Arad, oraşul Pâncota este cel mai scump în ceea ce privesc preţurile imobilelor şi a terenurilor agricole (14 euro metrul pătrat).

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite