Specialiştii din judeţ, neglijaţi de angajatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Nicovei a fost 11 luni în căutarea unui job în domeniul lui
Marius Nicovei a fost 11 luni în căutarea unui job în domeniul lui

Doar cei pregătiţi în domeniul IT îşi pot găsi mai uşor un loc de muncă. Majoritatea joburilor sunt destinate muncitorilor în timp ce ofertele de muncă pentru candidaţii cu studii superioare sunt limitate.

În imposibilitatea de a-şi găsi un job în domeniu, absolvenţii de facultate se văd nevoiţi să aplice pentru joburi de muncitori necalificaţi. „Avem peste 200 de CV-uri. Mulţi sunt tineri, absolvenţi de facultate, cu experienţă puţină sau deloc. O mare parte nu sunt pe profil tehnic, pe ceea ce recrutăm noi”, a spus Vlad Coşa, specialist în resurse umane, prezent la Bursa Locurilor de Muncă care a avut loc ieri la Timişoara. Aici au fost prezenţi 25 de angajatori care au venit cu aproape 1.000 de oferte de joburi, dintre care  sub o treime erau destinate celor cu studii superioare.

Extremele situaţiei

La cea mai mare căutare sunt specialiştii IT, dar şi aici există pretenţii. „Recrutăm programatori cu minim doi ani experienţă. Vin oameni care abia au terminat facultatea şi vin oameni care au lucrat în programare, dar care s-au limitat la limbajele de programare vechi şi nu sunt la curent cu lucrurile noi şi nu se pliază pe profilul nostru”, a spus Mădălina Striblea, recruiter.

Timişenii care sunt specializaţi din alte domenii au probleme serioase cu găsirea unui loc de muncă. „Problema mea cea mare este că eu caut un job după 19 ani de aviaţie. Oferte au fost, dar mi s-a spus că sunt supracalificat. Ţinta mea e să lucrez în aviaţie pentru că eu cred în vocaţie”, a spus Marius Nicovei, de 38 de ani.

Criză de joburi pentru cei cu diplomă în toată regiunea

Oferta de joburi la nivelul judeţului Hunedoara este în cădere liberă. Tradiţionala bursă a locurilor de muncă a fost anulată ieri din cauza lipsei joburilor. Vasile Iorgovan, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, spune că  oferta firmelor a numărat cu greu 250 de posturi vacante, în condiţiile în care, de regulă, cifra era de două ori mai mare. Cărăşenii care vor să se angajeze în această perioadă se confruntă şi ei cu o reală problemă. Numărul locurilor de muncă este tot mai mic, doar 150 de posturi fiind disponibile acum în Caraş-Severin. Asta înseamnă o bătălie de 80 de candidaţi pe un singur post.

„Cele mai multe locuri de muncă sunt disponibile în domeniul confecţiilor, 58 la număr. Muncitorii necalificaţi rămân în continuare cei mai căutaţi de angajatori”, a declarat Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Caraş-Severin. Aproape 90 la sută din locurile de muncă disponibile în Arad sunt pentru cei cu studii medii.

„Am terminat facultatea de informatică. Din nefericire pentru mine sunt tot mai puţine locuri de muncă pentru care se cer studii superioare”, e de părere Ionuţ Bodonea. Pe primul loc în oferta angajatorilor se numără confecţionerii, electricienii sau lăcătuşi. Dintre cele 250 de joburi disponibile în Bihor, doar 30 sunt pentru cei cu facultate. Majoritatea sunt pentru cei cu liceu şi şcoală profesională, care pot opta pentru posturi de şef de magazin, asistent medical sau maseur. (Oana Bejenariu, Georgiana Anghel, Ana Maria Loga)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite