Succes şi tragedie pe vârfurile morţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinistul Horia Colibăşanu a trăit pentru a treia oară un scenariu dramatic. Tânărul a dat din nou ochii cu moartea şi şi-a riscat viaţa încercând să salveze o alpinistă din Elveţia căreia altitudinea de peste 8.000 de metri i-a fost fatală.

Horia Colibăşanu şi-a îmbogăţit palmaresul cu încă un munte de peste opt mii de metri şi a urcat pe vârful Makalu (8.463 metri), din Himalaya. A dovedit pentru a cincea oară că este unul dintre cei mai buni alpinişti de altitudine din Europa, el fiind considerat cel mai bun în acest sport din România.

Succesul său a fost însă umbrit de o tragedie. O tânără din Elveţia, încrezătoare în resursele proprii, şi-a împins limitele şi a urcat pe vârful Makalu, dar la coborâre nu a mai putut face faţă efortului de a supravieţui la o altitudine despre care specialiştii spun că este incompatibilă cu viaţa. În timp ce Horia şi unul dintre colegii să-i de expediţie coborau de pe munte au întâlnit-o pe Joel, tânăra alpinistă, şi ca să o scoată din zona cu foarte puţin oxigen au târât-o după ei aproape doi kilometri. Efortul a fost maxim şi pentru cei doi, ei fiind epuizaţi după urcarea pe vârf, riscând la rândul lor să nu mai poată coborî.

„Când am ajuns într-o tabără inferioară am cerut ajutor, dar elicopterul nu putea veni din acuza vremii decât a doua zi. Am cerut un şerpaş cu o butelie de oxigen, care putea să o salveze. Acesta ar fi putut ajunge la noi în cinci ore şi o putea salva. Dar nu a fost lăsat", a spus Horia.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite