EXCLUSIV Expediţie pe muntele morţii dedicată de colegii alpinistului bănăţean cuplului prezidenţial Kaczynscy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi alpinişti din Polonia, Piotr Pustelnik şi Kinga Baranowska, care îl însoţesc pe alpinistul bănăţean Horia Colibăşanu în una dintre cele mai grele expediţii pe muntele morţii, sunt profund afectaţi de tragedia aviatică în care preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi soţia sa şi-au pierdut viaţa.

Trista veste a fost transmisă pe muntele Himalaya printr-un sms de către prietenii alpiniştilor din Polonia, chiar în ziua în care accidentul aviatic a avut loc. „Prietenii mei mi-au trimis un sms şi apoi ne-au sunat şi ne-au spus că toată ţara este în doliu, că sunt foarte mulţi oameni pe străzi, că toţi sunt trişti şi aduc flori şi aprind lumânări. Primul moment a fost şocant. A fost un mare şoc", a spus Kinga Baranowska.

Au iubit cuplul prezidenţial

Cei doi alpinişti împărtăşesc sentimentul naţional de admiraţie faţă de cuplul prezidenţial şi vorbesc cu drag despre fostul preşedinte şi soţia sa. „Au fost oameni foarte populari, foarte îndrăgiţi de toată lumea. Preşedintele era foarte puternic ca politician şi ea era mereu lângă el. Ea era o persoană foarte caldă, o soţie foarte bună a preşedintelui. Toată lumea o iubea", a mai spus Kinga. Mai mult, tinerii s-au gândit să dedice expediţia cuplului prezidenţial polonez. „Ne-am gândit la asta pentru că este foarte important pentru toată lumea de aici. Este un lucru important pentru ţara noastră. Oricum, gândurile şi sentimentele noastre sunt acolo, acasă, alături de prietenii noştri, alături de poporul nostru", a încheiat alpinista.

Alpinistul român a fost impresionat de atitudine
Horia Colibăşanu, care este coleg de expediţie cu cei doi polonezi, a spus că aceştia au înmărmurit când au aflat vestea. „Au fost şocaţi, noi nu am ştiut ce s-a întâmplat cu ei. Au dispărut vreo două ore şi nu ştiam nimic de ei. Apoi ne-au spus de tragedie. Sunt foarte afectaţi. Este incredibil prin câte trece ţara asta, iar reacţia lor m-a făcut să-mi dau seama că sunt un popor foarte unit. Kinga şi Piotr ne-au explicat, celor care suntem în echipă aici, că îl stimau pe preşedinte pentru că a continuat lupta anticomunistă. La ei, în Polonia, este specială şi relaţia cu biserica. Au povestit că şi preoţii au dus o luptă anticomunistă cu sacrificii şi au o relaţie foarte apropiată de popor", a spus Horia Colibăşanu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite