Gara de Nord intră din nou în reparaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ani de tergiversări în dosarul modernizării celei mai importante gări din Vest, lucrările vor fi reluate. Reprezentanţii ministerului estimează că proiectul va fi reluat în cursul acestui an, după parcurgerea ultimelor etape legale.

Pasagerii care trec prin Gara de Nord din Timişoara s-au obişnuit, de peste opt ani, cu mizeria şi lucrările neterminate. Mulţi străini care ajung în ţară pe calea ferată opresc prima dată în această staţie numită, nu o dată, o pată pe obrazul unuia dintre cele mai mari oraşe româneşti. Cu toate acestea, modernizarea gării, blocată de o firmă de construcţii israeliană care a câştigat licitaţia organizată de CFR, nu a fost reluată până în prezent.

Lucrările de reparaţii finanţate dintr-un împrumut contractat de Compania Naţională de Căi Ferate Române au fost atribuite, în anul 2005, companiei Poldmir Construction ltd. Israel. Surse din interiorul Regionalei Timişoara au precizat că procesul se apropie de final, CFR având câştig de cauză.

Au părăsit şantierul

În decembrie 2007, în timp ce programul de modernizare a staţiei era în plină desfăşurare, constructorul a părăsit şantierul fără să anunţe beneficiarul. Până la blocaj fuseseră realizate circa 30 la sută din lucrările necesare. Un an mai târziu, contractul era reziliat, iar Poldmir Construction chema în judecată CFR SA la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. Abia la începutul lui 2011, companiei de căi ferate i s-a dat câştig de cauză privind demararea unei noi licitaţii pentru continuarea lucrărilor.

„Estimăm ca, în cursul acestui an, după parcurgerea tuturor etapelor procedurale, să reluăm proiectul de modernizare a staţiei CF Timişoara Nord, prin demararea lucrărilor restante”, a declarat Oana Brânzan, purtător de cuvânt al CFR SA.

Pasagerii, puşi în pericol de constructor


Încetarea contractului de execuţie a lucrărilor la Gara de Nord Timişoara a fost aprobată întrucât firma israeliană nu îşi îndeplinise obligaţiile stabilite în acesta. Potrivit reprezentanţilor companiei de căi ferate române, constructorul a periclitat, prin lucrările executate, siguranţa clădirii şi a pasagerilor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite