Gabriel Burza, regizorul documentarelor despre Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Burza
Gabriel Burza

Timişoreanul a realizat patru filme despre evenimentele din decembrie 1989 şi un film artistic de lung metraj, „Destin 89”, care a fost lansat în această săptămână.

PROFIL:
Născut: 6.08.1971 Timişoara
Studii: Facultatea de Litere: Secţia Franceză-engleză
Experienţă: Lucrează pentru Memorialul Revoluţiei din 2002
Familie. Necăsătorit, are o fetiţă de 8 luni

Filmul „Destin 89” realizat cu buget zero şi actori amnatori, de Gabriel Burza, a avut parte de o lansare de care ar fi fost invidios orice producător. Sala Capitol s-a dovedit a fi prea mică pentru numărul mare de oameni care au dorit să vadă primul lung metraj produs de Burza. Până la acest film, timişoreanul a realizat doar documentare comandate de Memorialul Revoluţiei. Au fost înainte „Noi nu murim”, „Miracol 89”, „In memoriam” şi „Spirit de neutare”. „Primul meu film a fost făcut în 1997, «Blestemul de a fi», care a primit premiul de popularitate la Festivalul de Film de la Heidelberg”, îşi începe povestea Gabriel Burza.

Înainte de film, Gabriel Burza a fost atras de fotografie. A pus mâna pe un aparat cu film lat încă de la vârsta de 14 ani. „Făceam câte 100 de poze pe zi. A fost o adevărată pasiune pentru foto. Pozele le developam eu singur. Poate că de acolo a plecat această latură spre artele vizuale”, a mai spus Burza. A ţinut să specifice că înclinaţia artistică vine totuşi din familie, bunicul său fiind pictor, iar tatăl său organizator de spectacole. 

Traducător şi filolog


Ani de zile a fost director artistic la agenţia de modele Vogue, unde a predat şi arta fotografică. „Am învăţat să fur meserie din televiziune. Făceam videoclipurile pentru agenţia de modele”, a mai spus Gabriel Burza. S-a angajat la Memorialul Revoluţiei ca şi traducător şi filolog, dar nu a putut să stea deoparte de imagini, astfel că s-a ocupat de graficul şi designul pliantelor şi cărţilor. A ajuns să facă filmele la comanda directorului Traian Orban, toate având ca temă Revoluţia din 1989. 

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI


Te aşteptai la aşa un succes al filmului „Destin 89”?
Nu m-am aşteptat la atâta lume. Directorul Filarmonicii a spus că nu a văzut de foarte mult timp atâta lume la evenimentele organizate la sala Capitol. A fost o surpriză mai ales la un astfel de subiect. Mă bucur că au fost foarte mulţi tineri, pentru că ei sunt ţinta principală.

Cum a fost să lucrezi la un film cu actori amatori?

Frumos. Asta e partea interesantă. Poate că de asta a venit atâta lume, să vadă un film fără buget şi cu amatori. S-a lucrat în echipă, majoritatea lor sunt prieteni şi rude. Mie îmi place să spun că am lucra cu amatori profesionişti. Au pus mult suflet, seriozitate şi devotament. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite