Frida Toth are cea mai dulce meserie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanca nu are decât 22 de ani, dar este una dintre puţinii ciocolatieri din regiunea de Vest a ţării.

PROFIL
NĂSCUTĂ: 13.04.1988, Timişoara
EDUCAŢIE: Liceul „Emanuil Ungureanu“
FAMILIE: Necăsătorit, fără copii

Încă la început de drum, tânăra vorbeşte extaziată de noua pasiune a ei, ciocolata. În urmă cu un an a început să lucreze ca şi cofetar. „Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu dulciurile, să le fac. Niciodată nu le-am făcut din obligaţie ci pentru că asta îmi plăcea”, a spus tânăra. Pasiunea şi talentul ei au fost recunoscute în cadrul unui concurs de tradiţie printre cofetarii din regiune. Frida a câştigat anul acesta Cupa Banatului pentru cofetari şi, odată cu ea, şansa vieţii. Alături de un alt coleg cofetar, Frida va reprezenta România la un concurs internaţional de cofetărie la Luxemburg, în luna noiembrie. „Pentru concurs am lucrat cu Silvian Miron, cel mai renumit ciocolatier din ţară, de la care am învăţat foarte mult”, a spus Frida.

Meserie dulce


Timişoreanca a lucrat la prima ei piesă din ciocolată 25 de ore. „Este prima dată când am pus mâna pe ciocolată”, a spus cofetăreasa. Fiecare detaliu al lucrării ei de aproape 1 metru înălţime, este făcut manual şi sculptat cu mare atenţie. „Am folosit şi instrumente de tâmplar ca să fie totul aşa cum trebuie”, a mai spus Frida. Până la concursul din noiembrie, tânăra va participa la o altă competiţie în ţară, la Ploieşti.

„Am vrut să încerc ceva nou şi m-am apucat de ciocolată. E nevoie de multă răbdare şi timp, dar îmi place foarte mult”, a mai spus tânăra. Acum, ciocolatiera lucrează la o nouă sculptură, un vultur, pe care va trebui să îl prezinte la competiţia ce urmează. „Am emoţii pentru concurs pentru că sunt la început, dar sper să fie bine”, a mărturisit Frida. Ciocolatiera vrea să înveţe toate sceretele meseriei şi să se specializeze şi în figurine din zahăr.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de bine se câştigă ca şi ciocolatier?


Eu m-am hotărât să mă specializez în ciocolată pentru că îmi place foarte mult, nu pentru că e mai bine din punct de vedere financiar. Nici nu ştiu dacă se câştigă bine sau nu.

Care cea mai frumoasă parte a meseriei?

Îmi place cam tot ce ţine de ceea ce fac. Cred că mai mult îmi place să văd totul gata, finisat. Îmi place mai tot ce are legătură cu dulciurile.



Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite