Florin Cădărian, vrea să fie un ospătar mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul are 17 ani şi doar un metru şi jumătate înălţime, dar asta nu îl împiedică să câştige inimile tuturor clienţilor pe care îi serveşte. Pe lângă practica pe care o face la un restaurant din centrul oraşului, Florin lucrează cu ziua pentru a se întreţine pe el şi pe fratele lui. Tatăl său a murit, iar mama este plecată în străinătate.

PROFIL
Născut: 28.10.1993
Studii: Elev Liceul Henri Coandă
Carieră: Ospătar-bucătar
Familie: Un frate

Florin este din localitatea timişeană Urseni. Băiatul recunoaşte că a fost un elev mediu, reuşind în clasele mici să obţină rezultate destul de bune. Când a mai crescut, tânărul a început să lucreze şi în gospodărie, iar când a terminat clasa a opta, tatăl său i-a recomandat să meargă la Liceul Silvic, deşi el vroia să meargă la Henri Coandă ca şi cofetar-bucătar. „La Liceul Silvic nu au fost suficienţi copii ca să se facă o clasă aşa că am ajuns tot unde am vrut eu iniţial, ca şi cofetar-bucătar”, a spus tânărul, care este elev în clasa a 11-a la Liceul Henri Coandă din Timişoara.

Încă din clasa a noua, diriginta l-a dus pe Florin, dar şi pe alţi colegi ai săi, la un restaurant unde a făcut practica de specialitate. În urmă cu un an, tânărul a vrut să facă practică la un restaurant din centrul Timişoarei, iar patronul l-a primit cu drag. „Am început la bucătărie, colegii m-au învăţat cum să ţin farfuriile. După aceea m-a scos pe terasă”, a povestit tânărul. Toţi se mirau de înălţimea lui Florin. „La început a fost mai greu până m-am obişnuit. Toţi se mirau şi credeau că am 10-11 ani. Niciodată nu am avut de suferit din cauza înălţimii”, a povestit Florin.

Atracţia restaurantului

Micuţul ospătar vrea să fie cel mai bun în domeniul său, iar pentru asta este dispus să facă eforturi. Printre mesele restaurantului la care îşi face practica, Florin este o mică vedetă pentru clienţii care îl simpatizează. „E bine că mai fac şi ciubuc. Sunt foarte mulţumit”, a mărturisit băiatul. Dincolo de zâmbetul neprefăcut şi buna dispoziţie pe care o inspiră, Florin nu are deloc o viaţă lipsită de greutăţi.Când avea doar trei ani, mama sa a plecat la lucru în Italia, rămânând în grija tatălui şi a încă unei femei, care i-a devenit ca o mamă. Tatăl băiatului a murit însă anul trecut în urma unui şoc hipotermic, iar toată povara întreţinerii casei a rămas pe umerii lui Florin şi a fratelui său.

„Avem foarte mult de lucru. Când nu sunt la restaurant mai merg cu ziua la spart lemne, săpăm grădina şi facem tot ce este nevoie acasă”, a mai spus Florin. Acesta simte însă lipsa mamei, care îi mai trimite bani din când în când. Banii nu ţin însă loc de afecţiune. „Ne-a ajutat şi ne ajută, dar nu e ca atunci când este acasă. Aş prefera să avem mai puţini bani, dar să fie cu noi. Femeia care are grijă de noi ne este ca o mamă”, a spus Florin. Acesta vrea să ajungă un ospătar renumit, eventual să aibă propria lui afacere.

Întrebări şi răspunsuri:
Crezi că înălţimea ta este un dezavantaj?

Niciodată nu am avut de suferit din cauza înălţimii. O consider un avantaj pentru că şi dacă merg pe stradă cu colegii toţi se uită mai întâi la mine. Cu clienţii nu am avut niciodată probleme. Dimpotrivă, mai am şi avantajul că mai fac ciubuc. Majoritatea mă întreabă câţi ani am şi când le zic se miră. Mulţi îmi dau 10-11 ani.

Ce le recomanzi părinţilor care sunt plecaţi la lucru în străinătate, iar copiii sunt aici?
Pentru părinţi aş spune că este mai bine să vină acasă să stea cu copiii pentru că banii nu înseamnă totul. Copiilor care rămân aici le recomand să nu umble cu vagabonzi. Îi înţeleg cât le este de greu pentru că şi mie mi-e greu.

Ce-i place:
„Îmi place fotbalul şi chiar m-am înscris la fotbal la FC Timişul Urseni. Îmi place să ies cu prietenii, dar şi să cânt la saxofon. Tata şi-a dorit mult să învăţ la acest instrument şi vreau să fac asta. Mai îmi place să lucrez, indiferent ce aş lucra nu mie-e ruşine”, a spus Florin.

Ce nu-i place:

„Nu îmi place să stau în poartă atunci când joc fotbal şi nici să joc baschet. Nu suport să beau alcool şi nici nu îmi plac oamenii care se îmbată”, a mai adăugat Florin.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite