Filip Petcu este artistul care pictează chipul îngerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filip Petcu
Filip Petcu

Tânărul pictor uimeşte prin talent şi prin proiectele artistice în care este implicat la nivel naţional şi internaţional. La doar 25 de ani, Filip se apropie de experienţa şi conştiinţa unui artist desăvârşit.

Profil:

Născut. 01.03.1985, Timişoara
Studii. Facultatea de Arte şi Design, Universitatea de Vest Timişoara
Experienţă. Este pictor-restaurator din 2003

Proiect după proiect şi expoziţie după expoziţie, tabere de creaţie şi excursii de cercetare, în ţară şi dincolo de graniţe, aşa arată Cv-ul artistului Filip Petcu, care încercă zi de zi să-şi depăşească limitele în artă, fără să uite de natura clasică a meseriei pe care a ales-o. La 25 de ani, timişoreanul, absolvent la clasa Doinei Mihăilescu, profesoară la Facultatea de Arte, a reuşit să creeze în mai toate ariile artistice.



„Lucrările mele se leagă printr-un concept, chiar dacă genurile artistice sunt foarte variate. Arta trebuie să aibă un mesaj pozitiv, să creeze o deschidere spre frumos, spre ceea ce e mai puţin vizibil”, a mărturisit pictorul. 

FIlip Petcu - Imagini din arhiva personala



Respect pentru lucrare

Filip este unul dintre artiştii timişoreni care se străduiesc să scoată la lumină frumuseţile icoanelor de pe pereţii bisericilor, să aducă în faţă lucruri de care lumea a uitat. „Trebuie să respecţi pictorul şi lucrarea sa. Trebuie să pui în valoare, nu să concurezi cu pictorul. Restaurarea are câteva principii de care trebuie să ţii cont: să fie lizibilă, reversibilă, minimă şi compatibilă”, a spus timişoreanul.

FIlip Petcu - Imagini din arhiva personala



Pentru că pasiunea pentru ceea ce face depăşeşte orice, restauratorul se dedică cu totul muncii sale. Unul dintre cele mai recente proiecte în care tânărul este implicat l-a purtat pe la bisericuţele de lemn din Banat, şi Mehedinţi pentru a le inventaria şi pentru a face un studiu în vederea restaurării lor.

FIlip Petcu - Imagini din arhiva personala FIlip Petcu - Imagini din arhiva personala

Pe lângă mulţimea de lucrări expuse şi participări active în cadrul manifestărilor culturale din ţară, artistul a avut ocazia să picteze icoane pe pereţii a două biserici din Desphina Grecia şi să expună picturi în ulei pe pânză, alături de soţia sa, Andreea Foanene, la Budapesta.

Întrebări şi răspunsuri

Prin ce se caracterizează picturile tale?
Este o pictură figurativă, poate puţin mai greu accesibilă. Unul dintre motivele pe care le-am folosit este sarcofagul, care apare ca prefigurarea învierii. Tot ce pictez are o dimensiune dincolo de ce se vede. Mă inspiră pictura impresionistă şi post impresionistă.
De ce ai ales restaurarea?
Mi-a plăcut de mic copil să pictez. Am descoperit restaurarea ca pe un punct de pornire în pictură. Ca restaurator ai şansa să intri în intimitatea lucrărilor şi să descoperi lucruri de tehnică, lucruri pe care nu le vezi într-o expoziţie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite