Iarna în marile oraşe ale Europei este mai uşoară decât în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişorenii care locuiesc în alte ţări spun că autorităţile se ocupă mai bine de curăţarea străzilor
Timişorenii care locuiesc în alte ţări spun că autorităţile se ocupă mai bine de curăţarea străzilor

Timişorenii plecaţi de mai multă vreme în diferite zone de pe continent povestesc cum trec peste iernile geroase. Radu Apreotesei stă în Suedia, Alfred Rossenberg trăieşte în Elveţia, iar Zsolt Vigdorovici locuieşte în capitala Ungariei.

În România, canicula, ploile sau ninsorile ne iau de fiecare dată prin surprindere. Autorităţile sunt prinse mereu pe picior greşit. La fel a fost şi după noul val de ninsori care s-au abătut asupra ţării. În mai multe ţări din Europa, unde locuiesc şi timişoreni, situaţia este cu totul alta. Muzicianul Radu Apreotesei este plecat de zece ani în Suedia. El locuieşte acum la Stockholm.

„Suedezii au experienţă cu iarna. Sunt multe firme private care se ocupă de intreţinere. Când începe să ningă, îi auzi şi îi vezi cu tractoare adaptate, cu scule ataşate care dau deoparte zapada de pe drumuri”, a spus Apreotesei. Acesta susţine că cele mai mari bătăi de cap le au cu zăpada adunată pe acoperişuri.
 
Ceasul elveţian

„O problemă mare în ultimele două ierni a fost zăpada de pe acoperişuri. Când se topeşte, pică pe trotuare. Devine periculos, aşa că sunt firme care se ocupă cu curăţatul acoperişelor în zonele urbane”, a mai spus Radu Apreotesei.
Alfred Rossenberg trăieşte la Berna din 1986 şi este preşedintele unui holding media. „Fiecare îşi face curat în faţa propriei case sau a propriului magazin. Şi ce aparţine administraţiei locale, aparţine cu desăvârşire. În 90 la sută din cazuri se lucrează noaptea. Ziua, doar când situaţia se impune. Dar cel mai important este că totul este matematic şi ceasul este ceas. Nu există minut în care omul să fumeze sau să vorbească în interes personal pe banul public”, a declarat Rossenberg, care stă de două decenii în Elveţia şi nu i s-a întâmplat să rămână împotmolit.

Există şi excepţii în care natura poate să surprindă, dar în Elveţia oamenii sunt pregătiţi pentru orice situaţie. „Niciodată nu eşti ignorat. Ştii că, dacă eşti într-un moment delicat, atunci poliţia, salvamontul, spitalele, oamenii, cu toţii vin în ajutorul tău”, a mai spus Alfred Rossenberg.

Timişoreanul Zsolt Vigdorovici locuieşte la Budapesta. „Se lucrează mai eficient acolo. Aruncă nisip şi material antiderapant inclusiv pe trotuare. Mi se pare că şi cetăţenii îşi fac obligaţia de a deszăpezi în faţa casei mult mai conştiincios. Aici a revenit totul la normal doar când nu a mai nins”, a spus Zsolt.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite