Eduard Tamaşi, jandarmul care este în misiuni de salvare 24 de ore din 24

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul a salvat de la moarte un tânăr şi doi copii şi asta doar în timpul liber, fără să se gândească la siguranţa personală. Chiar dacă nu are o experienţă foarte mare în spate, tânărul se descurcă foarte bine şi este foarte motivat să ajute cum poate.

Profil:

Născut. 9.03.1972, Vulcan, judeţul Hunedoara
Studii. Facultatea de Drept, Universitatea „Spiru Haret”
Experienţă. Practică arte marţiale de 15 ani şi este jandarm de patru ani
Familie. Căsătorit

Eduard este un om puternic şi disciplinat care a învăţat să fie serios şi să ajute pe oricine are nevoie. Fie că e vorba de o bătrânică ce nu-şi poate da pisoiul jos din copac, sau de o persoană care este ameninţată cu arma într-un scandal, jandarmul acceptă orice provocare fără să clipească.
„În momentul când primeşti un apel prin 112 şi mergi la intervenţii e riscant, dar ai colegi în spate pe care te bazezi. Ajungi să te înţelegi cu ei din priviri şi ştii că nimeni nu pleacă de acolo fără vreunul dintre colegi”, a spus timişoreanul.

Disciplina din karate


Una dintre marile lui pasiunui este practicarea artelor marţiale. „De mic am făcut sport. Pe vremea lui Ceauşescu mergeam la lupte greco-romane şi făceam karate în sală”, a spus timişoreanul. Acum Eduard are în spate 10 ani de kick-boxing şi cinci de ninjutsu, timp în care a învăţat cum să fie pozitiv şi disciplinat. „Mi-a plăcut tot timpul milităria, adică disciplina mi-era firească făcând arte marţiale atâta timp. Prin sport am învăţat să am înclinaţii pozitive”, a mai spus Eduard.

Povestea unui salvator


Caracterul său l-a ajutat să-şi păstreze calmul şi să gândească limpede în momente dificile, atunci când a luat parte la intervenţii ale Jandarmeriei, dar şi când a salvat viaţa unui tânăr care era aproape să se înece în nămol, în urmă cu o lună. Eduard se întorcea din concediu pe malul Dunării când o persoană i-a făcut semne disperate cu o lanternă de pe malul şoselei. „Era acoperit cu nămol. I se vedea pe figură că e disperat şi respira foarte greu. A spus că un om se îneacă”, a povestit jandarmul. Timişoreanul nu a stat pe gânduri şi a acţionat imediat. Un tânăr intrase cu ATV-ul în mâlul de pe marginea Dunării şi se scufunda din ce în ce mai rău. 

„Am intrat până la brâu în mâl şi am ajuns cu greu la persoana care era prinsă sub ATV. Am reuşit să îl scot de acolo”, a spus Eduard. Iarna trecută, jandarmul a mai salvat doi copii de la înec pe malul râului.

„Erau o fetiţă şi un băieţel care se dădeau cu sania, iarna trecută, şi au ajuns în Bega. I-am scos şi i-am învelit în pătură şi bunica lor i-a băgat în casă”, a povestit timişoreanul. Tânărul spune că nu poate să stea deoparte ori de câte ori este o situaţie în care cineva are nevoie de ajutor.
„Mi s-a părut firesc să ajut, nu am făcut-o ca să afle lumea sau ca să mi se mulţumească. Nu te gândeşti la tine în momentul acela. Te gândeşti la acea persoană”, a spus Eduard.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ai făcut înainte să ajungi jandarm?
Am intrat în Corpul Gardienilor Publici, apoi am fost bodyguard pentru vreo trei ani, iar când am auzit că se fac angajări la jandarmerie m-am hotărât să încerc.

A fost greu să te obişnuieşti cu meseria asta?

Pentru mine nu a fost deloc dificil pentru că aşa sunt eu, aşa mi-a fost firea întotdeauna. Oricum, am făcut şi armata la Jandarmi şi ştiam exact ce presupune meseria asta. 

Ce-i place
„Îmi place ca omul să fie direct. Îmi place să îmi trăiesc viaţa, indiferent de necazuri sau probleme, trebuie să trăieşti pozitiv, să nu te laşi influenţat de lucrurile negative. De mult ori, greutăţile vin şi trec pe lângă noi”.

Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna pentru că eu nu mint. Eu spun lucrurile verde în faţă, chiar dacă de multe ori trebuie să spun un lucru rău”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite