Învaţă de la unguri cum să protejeze natura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de 20 de copii din Banat au plecat astăzi în Ungaria pentru a vedea ce înseamnă un parc natural protejat prin lege. Ei vor avea ocazia să se plimbe prin parcul Koros-Maros şi să compare situaţia de acolo cu situaţia dintr-un parc natural în curs de declarare din Vestul României.

O echipă de biologi timişoreni a iniţiat un proiect prin care să îi înveţe pe cei mici cum să protejeze natura din mijlocul ei. Cei de la Bio-Team au organizat anul acesta două tabere în Parcul Cefa, din judeţul Bihor, finanţate de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei. Micuţii din localitatea Cefa au învăţat cum să construiască adăposturi pentru animale şi cum să păstreze habitatul natural.

Ecologie ungurească


Astăzi, cei 20 de mici ecologişti au luat drumul Ungariei, în Parcul Natural de la Koros-Maros, la graniţa cu Parcul Cefa. „Copiii vor avea şansa să compare cele două zone, să vadă cum se poate proteja natura, să vadă că acolo există o comunitate care nu afectează cu nimic parcul”, a spus Iulian Boboescu, membru Bio-Team. Obiectivul principal al excursiei este acela de a-i învăţa pe cei mici cum pot ei menţine un spaţiu natural. „Cu copiii ai toate şansele să schimbi ceva în bine. Ei sunt viitorul şi e important ca încă de acum să fie educaţi în spiritul ecologist”, a spus Iulian Boboescu.



În mijlocul naturii

Timp de două zile, copiii de gimnaziu vor avea şansa să studieze speciile de animale şi păsări de acolo şi să le compare cu cele de acasă. Elevii vor merge pe teren cu rangerii din parcul unguresc şi vor  înnopta la centrul de informare, unde îşi vor  satisface orice curiozitate legată de speciile noi văzute, de zona protejată şi de ecologie. „Urmărim educarea comunităţii locale în direcţia protecţiei mediului, pentru a se putea realiza o convieţuire durabilă om-natură”, a precizat Milca Petrovici, coordonatorul proiectului.

image
image

Au acumulat experienţă

Proiectul derulat de membrii Asociaţiei Bio-Team din Timişoara a început în luna aprilie cu o tabără eco în Parcul Natural Cefa din judeţul Bihor şi a continuat cu una la finalul lunii iunie. „În prima tabără au construit şi au montat adăposturi pentru lilieci, pârşi, vânturei şi pentru dumbrăveancă, specii rare sau ameninţate, despre care au învăţat în tabără", a povestit Iulian Boboescu, organizator.

image

În cadrul celei de-a doua tabără eco, micuţii au verificat dacă eforturile lor au avut succes. „În cuiburile făcute de micuţi, pentru prima oară după 20 de ani, în zonă a apărut dumbrăveanca. A fost un uriaş succes pentru ei", a mai spus Iulian Boboescu. Proiect amplu de educaţie ecologică are menirea de a oferi copiilor ocazia să studieze natura chiar din mijlocul ei.

Ideea a primit o finanţare europeană de aproximativ 17.000 de euro, bani care au fost investiţi şi în materiale pe care elevii să le folosească pentru a construe adăposturi pentru animale şi păsări, dar şi în instrumente care să îi ajute să studieze mai bine natura. Mai mult, cei care au participat la tabere au construit un ecosistem acvatic şi au plantat copaci în zonele defrişate pentru a face noi habitate. "Aşa o să aibă o viziune exactă despre cât de importantă este educaţia ecologică", a mai spus biologul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite