PORTRET: Dudu Radoslav, arhitectul muzicii underground

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este printre cei care au adus în Timişoara primele concerte de muzică electronică şi acum promovează şi acum scena încă nedezvoltată la noi.

PROFIL
Născut. 1 februarie 1977, Timişoara
Studii. Facultatea de Arhitectură
Job. arhitect
Familie. Căsătorit cu Virginia

Dudu Radoslav este unul dintre tinerii DJ care au promovat muzica underground în Timişoara, încă de la sfâşitul anilor ‘90, când a încercat să deschidă apetitul pentru acest gen muzical. „Se organizau chefuri atunci pe acasă, la prieteni, nu prea erau discoteci şi cluburi. Am încercat şi noi să lansăm ceea ce am văzut pe afară, în Occident. Iniţial, am făcut petreceri prin hale şi prin ştranduri şi am reuşit să atragem mulţi oameni”, îşi aminteşte arhitectul.

Mai târziu, Dudu Radoslav a înfiinţat, împreună cu mai mulţi prieteni, Asociaţia Anonim, care a promovat concertele de muzică electronică. „Am făcut ani în şir festivalul 48 de ore. Muzică non stop timp de două zile. Zeci de DJ din ţară şi din străinătate au participat la acest festival”, povesteşte Dudu. Împreună cu ceilalţi „Anonimi” a mai înfiinţat Radio Anonim, care transmite live pe internet muzică electronică timp de trei ore pe săptămână, preluată de la DJ care mixează într-un bar din Timişoara.

În ultimii doi ani, a reuşit să scoată şi două CD-uri cu cei mai buni DJ din Timişoara. „Oamenii trebuie să vadă rezultatele muncii lor. La noi nu se cumpără muzică şi astfel nici nu se încurajează tinerii artişti, care au nevoie de bani. La noi totul se fură de pe internet. Iar muzica furată nu are aceeaşi calitate ca cea cumpărată”, explică DJ-ul. Tânărul s-a apucat de chitară încă de vârsta de 6 ani, iar în timpul liceului a cântat în trupa „Subcontrol”. „Eram la Liceul Lenau şi acolo aveam acces la informaţie şi la cultura din afară. Nu aveam probleme şi am încercat să încurajăm alţi tineri să se apuce de muzică”, spune Dudu, care spune că acum sunt aproximativ 1.000 de oameni în Timişoara care gustă muzica electronică underground.

De la chitară, la arhitectură


Dudu îşi împacă acum activitatea de promotor al scenei electronice din Vest cu jobul de arhitect la o firmă specializată în proiectarea halelor industriale. El spune că timişorenii şi românii în general construiesc mult şi fără gust. „E o problemă în toată România. Nu ştiu cum să îşi dea banii pe lucruri cu gust. Se înalţă case imense, dar toată lumea locuieşte în două camere. Fiecare vrea să construiacă o casă mare, ca să demonstreze altora potenţa lui financiară. Este trist când contruieşti pentru alţii, şi nu pentru tine, ca să te simţi bine în casa ta”, este de părere Dudu.

Întrebări şi răspunsuri
Cum se împacă muzica electronică cu arhitectura?
Când ai în cap numai un singur lucru, sigur nu îţi iese bine. Muzica este un hobby, dar e nevoie de aşa ceva, pentru că munca de arhitect este mai puţin recompensată, aprecierile vin destul de greu.

De ce consideră arhitecţii că munca lor nu este apreciată?
Pentru că orice creezi este interpretabil. Fiecare apreciază altfel ceea ce ai realizat. Există şi studii pe tema asta şi arhitecţii se simt la fel în toată lumea.

Ce-i place

„Îmi plac oamenii optimişti, care cred în ceea ce fac. Nu-mi plac pesimiştii. Oamenii optimişti îi inspiră pe cei din jurul lor. Pesimiştii nu reuşesc să ducă lucrurile la bun sfârşit”.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac oamenii superificiali, care nu pun suflet în munca lor şi nu îşi tratează pasiunile cu seriozitatea necesară. Dacă nu poţi să fii serios şi să trăieşti un hobby cu intensitate şi să ai conştiinţa lucrului bine făcut, nu poţi să ai mare succes în alte activităţi”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite