ELEV DE NOTA 10: Denisa Cîrcioban vede viaţa ca un experiment chimic reuşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele de excepţie la concursuri şi olimpiade, dar şi timpul dedicat studiului o fac pe tânără să fie una dintre elevii de nota 10 ai Banatului. Formulele chimice, substanţele de tot felul, reacţiile ciudate şi schemele care explică aproape tot ce se întamplă în jurul ei, acestea au fost lucrurile cu care Denisa a crescut.

Mama ei este chimist şi tânăra profita de orice ocazie să o viziteze la muncă pentru a o urmări în timp ce îşi făcea treaba. „Când eram mică, mergeam foarte des la ea în laborator şi mi-a plăcut mereu să o văd lucrând. Totuşi, mama nu mi-a impus să mă orientez spre domeniul ei”, a povestit eleva.

Primul contact serios cu chimia, cel din şcoala generală, nu a impresionat-o foarte tare pe Denisa, primele ore de chimie la liceu fiind cele care au atras-o. „Este impresionant să vezi cum din două substanţe incolore iese una colorată şi apoi, încet, încet, devii curios să vezi ce se întâmplă de fapt acolo. Se întâmplă lucruri interesante, vezi altfel ce se întâmplă în jur, cum apar anumite lucruri. În plus, avem şi o dirigintă, profesoară de chimie deosebită”, a spus tânăra.

Rezultate şi planuri

Încă din primul an de liceu, Denisa a acceptat orice provocare ce implica formule sau combinaţii de substanţe. Aşa că s-a înscris la mai toate concursurile şi olimpiadele la care putea să participe. De acolo s-a întors cu premii importante la nivel regional şi mai apoi cu premii la fel de importante de talie internaţională. „La olimpiadele judeţene particip în fiecare an”, a confirmat eleva. Pe raftul cu diplome a aşezat şi locul trei de la concursul internaţional „Alipa Adria“, unde şi-a verficat toate cunoştiinţele de chimie dobândite până atunci.

Acum, numai ce a terminat un aparat care face ozon, un proiect la care a lucrat împreună cu o colegă a ei şi care le-a adus locul întâi la sesiunea de comunicări „Chimia, prieten sau duşman”, la care l-au prezentat în detaliu.
„Am făcut o instalaţie de producere a ozonului şi ne-am bătut capul şi ne-am străduit să fie cât mai bine. Experimentul făcea parte din concurs şi ne-am gândit că ar fi mai bine să facem ceva în laborator”, a spus Denisa.

Tânăra spune că experimentele sunt extrem de importante pentru cei care studiază chimia şi aduc mult mai multă informaţie decât o simplă explicaţie teoretică.
„Dacă am avea ustensile de laborator şi substanţe, ne-ar ajuta mult mai mult decât dacă ne explică cineva. Dacă ar fi tot ce trebuie la şcoală, mult mai mulţi elevi ar fi atraşi de chimie”, a spus eleva.
Pentru că este absorbită de studiul substanţelor şi reacţiilor care au loc, Denisa s-a decis să facă cercetare.

Întrebări şi răspunsuri


Contează mai mult profesorul sau dotările laboratorului de chimie?
Profesorii care au o anumită vârstă şi au adunat experienţa necesară fac experimentele să fie interesante, chiar dacă substanţele nu mai au o bună calitate, dar partea experimentală este frumuseţea chimiei.

Care sunt cele mai mari diferenţe între şcolile care participă la concursurile de chimie?

Se vede o diferenţă mare între şcolile care sunt mai bine dotate şi cele care nu prea au dotări. Elevilor de la şcolile dotate le este mult mai uşor să facă o cercetare.

PROFIL

Născută: 20.03.1992,  Timişoara
Educaţie: Elevă
Experienţă: Premii la concursuri internaţionale de chimie

Ce-i place
„Îmi place foarte mult chimia, dar îmi place şi să ies în oraş cu prietenii. Îmi place foarte mult să descopăr singură lucruri noi, de aceea m-am orientat spre cercetare“, a spus Denisa.

Ce nu-i place
„Nu îmi place deloc când oamenii mint şi nu-şi respectă cuvântul dat. Nu-mi place când plouă“, a mai spus tânăra timişoreancă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite