Dan Negru l-a difuzat pentru prima dată pe “golanul” Cristian Paţurcă la radioul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul Dan Negru a fost cândva foarte bun prieten cu muzicianul Cristian Paţurcă, trecut în lumea celor drepţi zilele trecute.

Vedeta de la Antena 1 şi Prime TV de peste Prut regretă că nu a reuşit să-l mai sune în ultima vreme. „Mi-e ruşine că am scris despre el în cartea mea dar n-am apucat să i-o dau. Că am uitat lungile ore în care stăteam împreună de vorbă şi în care credeam într-o altfel de Românie. Că încă îi dau <buna ziua> unui fost securist din Timişoara care mi-a sugerat prin 93 că dacă vreau să-mi păstrez locul de muncă să nu-i mai difuzez muzica la radio...Dar mai ales mi-e atât de ruşine că am aflat despre moartea lui de la televizor", a scris Dan Negru pe blogul său.

Imnul golanilor nu era difuzat de nimeni

La începutul anilor 90, Negru punea muzica lui Paţurcă la Radio Timişoara, într-o perioadă în care "Imnul golanilor" nu era difuzată nimeni. "Primeam zeci de scrisori de încurajare, deschideam şi închideam programele mele cu Paţurcă sau Vali Sterian. Într-o zi, la telefon, l-am întrebat pe Sterian dacă îl cunoaşte pe Paţurcă...Mi-a dat imediat numarul lui. A doua zi intram pentru prima dată în direct cu el. Îmi amintesc că după emisiunea aceea am primit zeci de telefoane, unele de felicitare, altele de ameninţare. Era prima data când golanul Paţurcă vorbea în direct la radioul public", a povestit Dan Negru.

"Nimeni nu-i cunoştea chipul"

Apoi, Negru şi Paţurcă s-au întâlnit la Timişoara. "Era un paradox, muzica lui era cunoscută peste tot, în toată ţara, pe cât de mulţi îl iubeau unii pe atât de mulţi l-ar fi sfâşiat alţii... Era un băiat slăbuţ, pletos, îmbrăcat mereu cu o geacă de blugi şi întodeauna cu chitara dupa el. Era un paradox al cenzurii de atunci, toată lumea-i cunoştea melodiile, nimeni nu-i cunoştea chipul", a spus Negru. Acesta a povestit că îl găzduia pe Paţurcă la el acasă de câteori avea drum la Timişoara.

"Palavrageam ore în şir. Mi-l amintesc povestindu-i lui George Şerban, unul din iniţiatorii Proclamaţiei de la Timisoara, cum va arăta discul golanilor. Cu punctual 8 al Proclamaţiei pe copertă", a povestit Dan Negru. Bunica lui era o mare admiratoare a lui Cristian Paţurcă.  "Într-o zi am plecat împreună la un bal studenţesc la Reşiţa. El urma să cânte , eu să prezint spectacolul. Am plecat cu Dacia mea, din Timişoara şi tot drumul am mâncat croafne şi scoverzi făcute de bunica". Apoi, a urmat o lungă perioadă în care cei doi şi-au văzut de drumurile lor. "Nici azi nu-i găsesc explicaţia. Vorbeam tot mai rar chiar dacă între timp au apărut telefoanele mobile. Nu ne-am mai văzut deloc chiar dacă între timp mă mutasem în Bucureşti...", a spus Dan Negru.

"Nici măcar n-am apucat să-i spun că n-o să mai mâncăm vreodată croafne şi scoverzi făcute de bunica...Mi-o amintesc pe bunica spunându-mi: Ţi-o vinit prietenu' Cristi, aduc crofnele?...Bunica, acum a venit Cristi la tine...Fă-i nişte crofne...", scrie Dan Negru pe blog.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite