TINERI DE AUR Dan Bărbulescu, inventatorul de numai 23 de ani care are soluţia de aur pentru cei mai mari industriaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul a inventat un sistem de transport care poate fi o soluţie economică pentru cei mai mari industriaşi. Timişoreanul a creat, cu ajutorul lui Alexandru Stoian, profesor de fizică ce se ocupă de tinerii inventatori, o construcţie uriaşă pentru transportul mărfurilor. Ceea ce este inedit şi avantajos la ideea lui este faptul că tot sistemul, perfect funcţional, nu consumă energie aproape deloc.

Proiectul invenţiei lui şi o machetă a acesteia au fost prezentate în cadrul Salonului Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret de la Bucureşti, de anul acesta. Inventatori din întreaga ţară au admirat invenţia şi au apreciat inventatorul. Acum, Dan aşteaptă ca invenţia la care a lucrat două săptămâni să fie brevetată de către OSIM.

Pregătire şi oportunitate

„O astfel de construcţie poate fi de ordinul zecilor, sutelor de mii de euro, dar avantajul este pe măsură“, a explicat Dan. Tânărul îşi aminteşte că, încă de mic, era curios şi autodidact şi că orice lucru nou era, pentru el, interesant de descoperit. „Foarte mic fiind, am primit un calculator vechi ce se lega la televizor. Am luat un manual de programare şi am început să programez, să fac jocuri”, a povestit zâmbind, studentul. Dan este totuşi conştient că ideea fără muncă nu este nimic şi că reuşita depinde de foarte mulţi factori. „Ţine şi de pregătire, dar şi de oportunitate. Dacă nu l-aş fi cunoscut pe profesorul Stoian, probabil că nu s-ar fi ales nimic de abilităţile mele creative”, a spus inventatorul.

Cheia succesului


În  puţinul timp liber care îi rămâne, Dan Bărbulescu este inginer de sunet la o trupă locală şi este IT-istul la care apelează toţi prietenii şi vecinii care au probleme cu calculatorul, fără să ştie că el este unul dintre cei mai promiţători tineri inventatori timişoreni. Dan crede că secretul unei invenţii reuşite este ca creatorul ei să fie suficient de puternic pentru a o promova. „Totul este să îndrăzneşti, să ai încredere în tine. Trebuie să ai curaj să te gândeşti, să contrazici. Ţine foarte mult de natura persoanei. Trebuie să existe mentalitate”, a spus tânărul.

Munca pe care el o face, ca inventator, este una creativă, una care presupune răbdare şi depăşirea mai multor piedici. „Poţi să te uiţi la foaia goală şi să nu ştii ce să pui pe ea. Te blochezi la fel ca orice scriitor. În plus, mai sunt de înfruntat probleme economice, birocratice care pot să-i descurajeze pe cei care n-au ambiţie”, a explicat timişoreanul.

Întrebări şi răspunsuri


Unde poate fi folosită invenţia ta?
Poate fi folosită în combinate, în regiunile montane, în mine, oriunde se poate profita de faptul că există o diferenţă de nivel. Practic, instalaţia este formată din trei părţi: o conductă de chiar un metru grosime care uneşte două puncte siuate la altitudini diferite şi la capete, două camere în care sunt încărcate şi respectiv descărcate materialele ce trebuie transportate.
Care sunt avantajele instalaţiei inventate de tine?
Este rapidă şi ecologică, nu ţine cont de condiţiile meteo şi necesită un minim de personal care să încarce şi să descarce containerele cu marfă. Nu are o complexitate de construcţie foarte mare.

Ce-i place
„Îmi place muzica, şi să o ascult şi să să-i ajut pe alţii să o producă. Consider că am o cultură bogată despre muzica modernă, dar şi mai veche, de la începutul secolului XX. Îmi place ciclismul, dar nu am reuşit să am o bicicletă mai mult de două luni, pentru că mereu mi se fură”.

Ce nu-i place
„Nu-mi place neseriozitatea oamenilor şi că dintr-o sumedenie de cunoştinţe pe care le am, sunt doar câţiva în care am încredere. Nu-mi place că se fură bicicletele şi nu-mi place că este foarte multă politică în tot”.

Profil:

Născut. 2.09. 1987, Timişoara
Studii. Universitatea Politehnica Timişoara, Masterat „Tehnici avansate în Electronică”
Experienţă. A inventat „instalaţia de transport cu consum redus de energie”
Familie. Necăsătorit

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite