Şcolile de cartier au început lupta pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii  de la Şcoala Generală nr. 30 înoată în bazinul instituţiei
Elevii de la Şcoala Generală nr. 30 înoată în bazinul instituţiei

Unităţile vor primi fonduri pentru funcţionare în funcţie de numărul de elevi. Şcolile generale impresionează părinţii cu o gamă variată de cursuri, pentru a-i convinge să-şi aducă micuţii în clasele lor.

De la începutul noului an şcolar, fondurile de funcţionare şi de investiţii urmează să fie alocate altfel decât în prezent. Şcolile care au mai multe clase vor primi şi bani pentru investiţii, în timp ce generalele care au doar o mână de elevi  cu greu vor mai putea să îşi ţină porţile deschise.
Una dintre şcolile care atrage de multă vreme copiii e situată în zona Soarelui. Încă de la intrarea în unitate eşti întâmpinat de un anunţ care atestă că generala e una ecologică. La un seism, clădirea ar rămâne în picioare pentru că este cea mai nouă din oraş.

Şcoala viitorului

Profesorii deschişi la minte şi-au dat seama că şcoala nu se termină după orele obligatorii stabilite de programa şcolară, astfel că elevii mai rămân în şcoală, daca doresc, dar au parte de cursuri cât se poate de atractive. „Rolul nostru e să îi pregătim pe tineri pentru viitor. Avem o ofertă bogată, iar părinţii nu sunt nevoiţi să bage mâna adânc în buzunar. Pentru că părinţii decid unde vor studia elevii, ne-am dat seama că trebuie să îi impresionăm cu faptele noastre atât pe adulţi, cât şi pe copiii lor”, a spus Adela Pal, învăţătoare la Şcoala Generală Nr. 30.

Copiii fac karate, volei, înot, fotbal, au ateliere de pictură şi limbi străine, servesc masa la cantină, au o bibliotecă cu mii de cărţi, fac teatru, au mai multe laboratoare de informatică şi participă frecvent la schimburi internaţionale. Chiar dacă e situată la marginea oraşului, Generala 30 poate fi comparată cu o şcoală centrală de tradiţie, mai ales că în băncile ei învaţă 1.100 de elevi.

Există însă şi şcoli care nu mai sunt interesate de câţi elevi vor ieşi, după cele opt clase, pe poarta unităţii lor. Un exemplu este Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 14 din Timişoara, pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a stabilit că o va fi închide, iar în sediul ei se va deschise o grădiniţă. Măsura vine ca urmare a faptului că mai toţi copiii din cartier urmează cursurile unor şcoli centrale, iar părinţii refuză să îi mute pe micuţi la şcoala din cartier.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite