Autoritățile se joacă de-a baba oarba cu traficanții de țigări, pe spatele celor cinstiți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficanţii de ţigări se îmbogăţesc, în timp ce autorităţile impozitează sărăcia. Criza financiară îi face pe tot mai mulţi fumători să îşi cumpere ţigări netimbrate, iar de câştigat au numai bişniţarii care nu trebuie să dea nici un leu la stat.

Bişniţarii sunt la adăpostul legii, la colţul străzii, în cele mai aglomerate pieţe ale Timişoarei, unde aceştia îşi văd liniştiţi de propriile afaceri murdare. Veniturile pe care aceştia le obţin sunt demne de invidiat, mai ales că ele fentează taxele şi impozitele.

În ultima perioadă aceştia chiar prosperă, dovadă faptul că, pentru a scurta programul zilnic de lucru, nici nu mai vând ţigări la pachet, ci doar la cartuş. Aceştia câştigă, în medie, zece euro la un cartuş de ţigări. În duty-free, un cartuş de Kent, Marlboro sau Lucky Strike costă în jur de 10 euro, adică 41 de lei, iar de la „bişniţarii ambulanţi” acestea pot fi achiziţionate cu 70-75 de lei.

Bişniţar independent

 Situaţia este similară în toată regiunea de Vest. Chiar dacă oamenii legii se laudă cu capturi impresionante de ţigări, acestea nu reprezintă decât un procent infim în comparaţie cu cel care ajunge pe piaţa neagră. Pentru mulţi hunedoreni, spre exemplu, traficul de ţigări a devenit un job pe timp de criză. Aceştia primesc tutun netimbrat adus din Ucraina sau Serbia pe care îl tranzacţionează în pieţele de zarzavaturi. „Se plăteşte bine. Am câţtigat şi 150 de lei pentru opt ore în care am vândut ţigări în Piaţa Dunărea”, a povestit Alin R., unul dintre foştii contrabandişti.

Poliţiştii se raportează la numărul de ţigări confiscate. În judeţul Caraş-Severin poliţia a produs o „pagubă” de peste 70.000 de pachete de ţigări în primele  luni ale anului. „Au fost confiscate aproape 1,5 milioane ţigarete, a căror valoare depăşeşte suma de 573.000 lei“, a declarat Ancuţa Cărbunar, purtător de cuvânt al Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin. Reprezentanţii poliţiei recunosc că sunt familiarizaţi cu ceea ce se întâmplă în pieţele timişorene, însă că nu pot lua măsuri.

„Noi nu-i putem amenda decât pentru comerţ fără autorizaţie şi să le confiscăm marfa. Amenda este cuprinsă între 150 şi 250 de lei. Normal că agenţii din teren cunosc această situaţie, dar ei nu pot interveni decât dacă văd tranzacţia”, a declarat Nicoleta Popa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Timişoara. (Daniel Guţă, Mianda Mladin)

Vânătoare de vrăjitoare cu epoleți

Ofiţerii de la Investigarea Fraudelor şi comisarii de la Garda Financiară au surprins un autocar pe raza localităţii Deta care transporta „cărăuşi" de tutun, în urmă cu două zile. Aceştia aveau informaţii că pasagerii transportau ţigări netimbrate, iar în urma controlului au fost găsite 2.400 de pachete şi 42 de litri de alcool, toate fără acte de provenienţă. Valoarea acestora este de aproximativ 2.400 de lei. Poliţiştii vor demara acum o anchetă pentru a depista cine este vameşul pe tura căruia autocarul a trecut nestingherit. Tot la capitolul „combaterea fraudei", autorităţile au de gând să deschidă patru noi magazine duty-free la punctul de trecere a frontierei de la Moraviţa.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite