DEGRADARE Cade istoria în capul trecătorilor, chiar şi în buricul Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe clădiri istorice au ajuns într-o stare de degradare atât de avansată, încât faţadele cad pe trotuare. Majoritatea spaţiilor din clădirile istorice din Timişoara sunt închiriate de companii, numărul persoanelor fizice care să mai aibă domiciliu în centrul oraşului fiind mai mic.

Majoritatea spaţiilor din clădirile istorice din Timişoara sunt închiriate de companii, numărul persoanelor fizice care să mai aibă domiciliu în centrul oraşului fiind mai mic. Chiar dacă îşi au sediul social în astfel de clădiri, investiţiile aduse în reabilitarea sau securizarea tencuielii exterioare sunt nule sau chiar minime. Cu toate că viaţa clienţilor lor este pusă în pericol, firmele private nu investesc în imobilele istorice.

Risc şi în zona zero

Un exemplu concret al faptului că atunci când au treabă prin centrul oraşului timişorenii pot fi victime ale degradării clădirilor îl reprezintă ultima intervenţie a pompierilor ISU „Banat” şi a voluntarilor de la SALVO. Aceştia au îndepărtat o mare parte din tencuiala exterioară a clădirii în care se află restaurantul McDonald’s Timişoara. „Noi am sesizat la Primăria Timişoara şi ISU Banat că bucăţi mari din zidărie pot pica. Fiind chiriaşi în clădire, noi nu putem investi în clădire. Acest lucru este treaba proprietarului”, a spus Atena Balint, reprezentantă a McDonald’s România. Astfel, clienţii care intră în restaurant sau consumă produsele pe terasa localului sunt pe cont propriu când vine vorba de siguranţa personală. În Timişoara, peste 79 de clădiri istorice sunt în stare avansată de degradare.

Intervenţie cu voluntari

"Noi, cei de la SALVO, intervenim atunci când viaţa timişorenilor este în pericol. Noi intervenim gratuit şi nu căutăm mediatizare. Nu vrem decât să salvăm viaţa semenilor noştri", a spus Loredana Gavrilovici, voluntar SALVO.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite