Frica de bombe a timişorenilor se tratează cu apel la 112

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe sacoşe şi geamantane suspecte îi pun pe drum inutil pe pirotehnişti. Simţul civic şi frica de atacuri teroriste i-a făcut pe cetăţeni să se teamă pentru propria siguranţă şi să cheme poliţia tot mai des.

Oamenii legii au ajuns să numere fiecare leu în parte din bugetul instituţiilor de care aparţin din cauza evenimentelor false sau neimportante, pentru că nu pun în pericol viaţa nimănui, dar la care sunt solicitaţi să intervină. Dacă până în urmă cu câteva săptămâni, conform apelurilor primite la Serviciul de Urgenţă 112, timişorenii nu dădeau dovadă de simţ civic, astfel că evenimentele care se petreceau în jurul lor nu erau anunţate, din motive necunoscute de specialişti, lucrurile au luat altă turnă.

Astfel, chiar cele mai improbabile evenimente sunt anunţate, iar apelantul are obiceiul să exagereze realitatea. Forţele de intervenţie nu pot refuza să participe, dar fiecare deplasare în parte reduce drastic bugetele.

Ultima „modă” o reprezintă apelurile care anunţă prezenţa de obiecte suspecte pe spaţiul public, de regulă staţii ale mijloacelor de transport în comun. „Există un trend ascendent al apelurilor care anunţă astfel de posibile bombe. Noi nu putem decât să ne bucurăm că timişorenii dau parte de simţ civic, chiar dacă se dovedeşte că, mai tot timpul, obiectele sunt uitate. Evident, există nişte costuri pentru intervenţie, dar nu putem să amendăm apelantul pentru că acesta nu a greşit cu absolut nimic”, a spus Emil Andrei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Timiş. Doar săptămâna trecută poliţiştii au fost chemaţi la două alarme false, în ambele fiind semnalate prezenţa de genţi suspecte în staţii ale RATT.

Fiecare intervenţie a pirotehniştilor necesită şi prezenţa pompierilor, poliţiei, jandarmeriei şi salvării, astfel că se ajunge la un cost de 1.000 de lei per intervenţie. Şi în cazul alarmelor false şi rău intenţionate, amenda de 500 de lei nu acoperă costul intervenţiei.

Alarmele false costă

„S-a ajuns ca populaţia să devină înspăimântată de tot ce vede la televizor şi de evenimentele externe, cum ar fi cele de peste Ocean. Frica se manifestă astfel prin apelul la poliţie. Acum e momentul ca poliţia să fie lângă cetăţean. Până la urmă, nimeni nu vrea să îşi rişte viaţa”, a spus psihologul Ana Draga.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite