EXCLUSIV ADEVARUL DE SEARA Sârbii ne dau lecţii de scos profit din turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arena „Novi Belgrad” a costat 20 de milioane de euro şi are 25.000 de locuri
Arena „Novi Belgrad” a costat 20 de milioane de euro şi are 25.000 de locuri

Vecinii noştri au construit o arenă uriaşă pentru concerte şi au păstrat urmele bombardamentelor. Peste 400.000 de români din zona de vest au dormit cel puţin o noapte, anul acesta, în Serbia, unde au mers să se relaxeze.

Bănăţenii preferă să treacă graniţa în Serbia şi să facă un drum de trei ore până la Belgrad ca să participe la cele mai spectaculoase evenimente muzicale, decât să suporte calvarului unui drum până în capitală. Vecinii au reuşit să găsească soluţii ca să depăşească criza şi investesc în turism. Mizând pe interesul crescut pentru divertisment, în doar trei ani, la Belgrad a fost ridicată o arenă dedicată atât evenimentelor sportive, cât şi concertelor sau seminariilor.

Pentru ridicarea sălii polivalente au fost făcute investiţii de 20 de milioane de euro, dar la ora actuală, jumătate din aceşti bani au fost recuperaţi. Pe lângă sârbi, românii şi ungurii trec graniţa cu miile spre Serbia ca să participe la concertele unor formaţii celebre. Arena „Novi Belgrad” poate adăposti aproape 25.000 de persoane. În comparaţie, în Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timişoara există doar 2.000 de locuri.

Weekend în vecini


„Pentru că a fost eliminată viza şi în Serbia se poate intra doar pe baza cărţii de identitate, există o tendinţă clară de creştere a numărului de cereri pentru weekenduri petrecute în Belgrad şi Novi Sad. În acelaşi timp am avut vânzări bune pentru concertele din Belgrad. Şi ultimul eveniment, Cupa Davis dintre Franţa şi Serbia a mers bine”, a spus Dana Trofin, şefa unei agenţii turistice din municipiul Timişoara.

Succesul turismului sârbesc este explicat şi de o serie de gratuităţi de care beneficiază clientul. Chiar dacă hotelurile practică preţuri asemănătoare celorlalte capitale din Europa, în Serbia există numeroase muzee unde intrarea este gratuită. „Pentru cultură nu există taxe. Noi suntem mândri de istoria noastră şi considerăm că fiecare vizitator trebuie să cunoască cât mai multe detalii din viaţa poporului nostru. Cei interesaţi pot călători şi cu autobuzele turistice, care le vor prezenta pe îndelete oraşul. În plus, şi locuitorii câştigă de pe urma turismului, ei au magazine şi tarabe de suveniruri. Se marşează mult pe ideea că orice obiect pe care stă scris Belgrad poate să fie un cadou pentru cei rămaşi acasă”, a spus Borko Zenum, ghid turistic la Muzeul Naţional de Istorie din Belgrad.

Clădirile care au fost bombardate sunt repere turistice

Clădirile care au fost bombardate sunt repere turistice

Timişoreanul care va ajunge în Serbia va rămâne surprins să descopere că şi vecinii noştri au sisteme de parcare de tipul Telpark, doar că peste graniţă sunt oferite multe gratuităţi. Astfel, în dreptul obiectivelor turistice din centrul Belgradului, maşinile au dreptul să staţioneze gratuit timp de 20 de minute. La periferie, timpul de staţionare al turistului creşte la 180 de minute. Surprinzător, statul câştigă bani şi din aceste gratuităţi: vânzări mai mari la magazine, deci mai mulţi bani din impozite. În plus, o serie de firme private au locuri rezervate, la fel ca şi cetăţenii de rând.

Turism alimentar fără TVA


În timp ce în Timişoara un singur hypermarket a decis să funcţioneze non-stop în preajma Sărbătorilor de Iarnă, în Belgrad, deja din 1 decembrie, toţi retailerii care şi-au modificat programul astfel încât porţile să le rămână deschise non-stop. În plus, pentru cumpărăturile de peste 2.000 de dinari, echivalentul a 100 de lei, TVA-ul este plătit de companie. În acest fel, cele mai multe produsele alimentare de bază ajung mai ieftine ca în ţara noastră. Sute de cetăţeni trec graniţa la cumpărături, în fiecare săptămână.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite