Alexandru Ursan este şahistul care face lebede din hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băiatul de 12 ani a descoperit arta origami şi construieşte, zi de zi, animale şi obiecte din bucăţi de hârtie.

Din câteva coli de hârtie, Alexandru poate da naştere, în foarte scurt timp, unei veveriţe, unui om de zăpadă, unei biciclete sau chiar unor obiecte decorative, precum ramele foto. Preferatele lui sunt însă lebedele, pe care le construieşte cu răbdare şi atenţie maximă pentru a le face la fel de delicate ca păsările reale. „Am văzut pe Internet cum se fac şi am zis să încerc să fac şi eu. Am învăţat cum se împătureşte hârtia. Am făcut la început trei lebede mici şi apoi am făcut altele mai mari”, a povestit Alexandru.

Pentru el, totul este o joacă ce îl face să fie foarte creativ. „Îmi place mult forma lor şi m-am apucat pentru că am vrut să încerc ceva nou. Nu este chiar aşa de greu. Trebuie doar să te obişnuieşti. E greu până împachetezi hârtia. Trebuie mult timp şi multă hârtie”, a explicat elevul. Una dintre piesele la care a lucrat cel mai mult timp a fost un dovleac pentru Halloween, pe care Alexandru l-a asamblat din peste 3.000 de piese de hârtie şi pe care l-a prezentat apoi la sărbătoarea locală „Spiritele Toamnei”, în localitatea Becicherecu Mic, acolo unde locuieşte.

Pasiune de competiţie

Marea pasiune a copilului este şahul, un sport pe care l-a învăţat de la şapte ani. „M-a învăţat bunicul să joc. M-a pregătit un an şi apoi m-am înscris la clubul de şah”, a povestit Alexandru, care este unul dintre elevii profesoarei Ligia Jicman. Piesa preferată a micuţului este regina, pentru că „e cea mai importantă”, după cum spune elevul. Orice nouă mutare pe care o învaţă şi toate poziţiile sunt notate într-un caiet pe care Alexandru îl păstrează cu mare grijă.

În afară de colegii de la clubul la care merge de doi ani, Alexandru nu are foarte mulţi prieteni care să mai joace şah, astfel că se antrenează pe calculator. „Bunicul mai joacă şi el cu mine, dar nu prea mai are chiar aşa mult timp ca înainte. Joc pe Internet cu adversari din alte oraşe sau din alte ţări”, a mărturisit băiatul.

Una dintre părţile preferate ale lui Alexandru, în ceea ce priveşte acest sport, este faptul că are ocazia să participe la competiţii. „Îmi place foarte mult să merg la concursuri”, a spus Alexandru. Chiar dacă are doar 12 ani, elevul are deja în palmares câteva diplome şi premii obţinute la competiţii de şah, unele chiar pentru Campionatul Naţional de Şah pentru Copii şi Juniori.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ai vrea să mai faci din hârtie?
Mi-ar plăcea să fac un dragon. Cred că cel mai greu ar fi să îi asamblez picioarele, capul şi coada, dar o să îl fac cu răbdare.
Care competiţie ţi-a plăcut cel mai mult dintre cele la care ai participat?
Cel mai frumos a fost la Voineasa, la Campionatul Naţional de Şah pentru Copii şi Juniori. Am stat şapte zile acolo şi am fost aproape 1.000 de copii din toată ţara.

Ce-i place
„Îmi place să mănânc pui la rotisor, pizza. Îmi place şcoala, în general. Materiile mele preferate sunt româna, istoria, engleza şi germana. Pe lângă şah şi origami, îmi place să şi să joc fotbal”.

Ce nu-i place

„Nu-mi place că nu facem informatică încă. Nu-mi plac cei care se bat la şcoală sau colegii care lipsesc de la ore”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite