Bolile cardiace trimit timişenii la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecţiunile cardiovasculare şi cele psihice sunt tot mai des întâlnite în judeţul Timiş. Datele statistice oferite de Direcţia de Sănătate Publică Timiş arată că o mare parte dintre timişenii au probleme serioase de sănătate.

Cele mai des întâlnite cazuri sunt cele de boli cardiace, dar şi bolile psihice. Totalul cazurilor de afecţiuni cardiovasculare rămase în evidenţă în judeţul Timiş se ridică la aproape 92.500 de persoane, aproximativ un sfert din populaţia judeţului. Dintre aceştia, majoritatea suferă de boli hipertensive, aproape 30.000 de bolnavi au probleme cu arterele inimii şi o mai mică parte au afecţiuni ale inimii care au apărut din cauza unor boli de plămâni.

„Populaţia noastră îmbătrâneşte ceva mai repede. Oamenii sunt îngrozitor de stresaţi şi este suficient un stres cât de mic pentru a cauza probleme”, a spus Rodica Avram, şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara. Mai mult, medicul atrage atenţia asupra faptului că aceste boli sunt mult mai uşor de tratat încă de la primele simptome.

„Cei mai mulţi dintre pacienţi vin când deja prezintă simptome serioase, prea puţini vin constant la control, dar există şi această categorie. De obicei la controale vin mai des cei care au mai avut probleme înainte”, a mai spus Rodica Avram.

Stresul şi psihicul

Un alt vârf al afecţiunilor în rândul timişenilor îl reprezintă bolile psihice, boli care au afectat peste 20.000 de peroane în ultimul an. „Acestea sunt raportările pe care le-am primit din laboratoarele de sănătate mintală din sistemul sanitar public”, a spus Dana Şpac, purtător de cuvânt în cadrul DSP Timiş. Medicii atenţionează că şi stresul este unul dintre factorii care poate provoca o astfel de boală. „Bolile psihice sunt foarte variate şi sunt o multitudine de cauze care le provoacă”, a spus Daniela Baoş, medic psihiatru. 

Doi din 100 de timişeni au cancer

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Timiş arată că numărul celor care se confruntă cu cea mai grea boală a secolului ajunge la aproape 15.00 de persoane, număr care reprezintă totalul cazurilor rămase în evidenţă în judeţ. Dintre aceştia, aproape 2.200 sunt pacienţi care s-au îmbolnăvit în decursul anului trecut.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite