Un timişorean a primit 1, 3 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru a arăta unde va lovi tsunami

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Constantin, cercetător şi profesor la Universitatea din Viena este unul dintre cei peste 260 de oameni de ştiinţă europeni care a primit o bursă din partea Comisiei Europene pentru a studia fenomenul tsunami şi pentru a demonstra cu ajutorul formulelor matematice unde vor lovi valurile uriaşe şi ce pagube ar putea produce acestea.

Profesorul s-a născut în 1970 la Timişoara şi a absolvit Liceul „Nikolaus Lenau" din oraş, după care a urmat Facultatea de Matematică. Şi-a continuat studiile în Franţa , apoi la New York şi Elveţia. A devenit lector docent la Universitatea Zürich şi, după o perioadă, lector permanent la Universitatea Newcastle din Marea Britanie. Stabilit la Viena, după ce a predat la universităţi prestigioase din Suedia şi apoi Irlanda, Adrian Constantin nu a uitat oraşul natal. "Viena este un oraş deosebit şi are o tradiţie în matematică. Plus că mereu am simţit legătura dintre Banatul timişorean şi Austria", a precizat cercetătorul.

Câştigătorii burselor acordate de Comisia Europeană au fost anunţaţi în 19 ianuarie. Adrian Constantin a primit 1,3 milioane de euro. Studiul timişoreanului se bazează pe tsunamiul care a lovit coasta de vest a Asiei în 2004 şi a ucis peste 275.000 de oameni. „Vreau să înţeleg interacţiunea dintre valurile de la suprafaţă şi curenţii subacvatici şi să investighez valurile mari. Cercetarea mea este motivată de fenomene în care se poate observa ceea ce se întâmplă, dar cauzele şi mecanismul nu sunt cunoscute", a explicat românul.

Cercetătorul s-a întrebat: „De ce uneori apa se retrage pe 5-100 de metri şi apoi un tsunami loveşte ţărmul, iar alteori nu se retrage deloc înainte de gigantul val?". Astfel cercetarea timişoreanului porneşte de la felul în care s-au format valurile gigantice în 2004. „În Sri Lanka, unde tsunamiul a făcut multe victime, marea nu se retrăsese. Este un aspect important şi necunoscut, care mă interesează în mod deosebit", a declarat profesorul. Profesorul va analiza numărul de valuri şi mărimea acestora pentru a putea descoperi răspunsuri. Timişoreanul va studia formarea valurilor la suprafaţă pentru a descoperi ce curenţi se produc în adâncuri şi cât sunt de intenşi.

Adian Constantin va colabora cu un grup de oceanografi din Taiwan pentru a experimenta rezultatele obţinute din la nivel teoretic. Mai mulţi profesori de la universităţi faimoase din lume îl vor ajuta pe timişorean să-şi ducă cercetarea la bun sfârşit.

Timişoreanul îşi va desfăşura cercetările pe o perioadă de cinci ani.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite