Topurile pentru universităţi, întocmite de Ministerul Educaţiei, se bat cap în cap. Vezi contradicţiile din clasamente!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectorul Universităţii de Vest spune că topurile internaţionale sunt cele de încredere
Rectorul Universităţii de Vest spune că topurile internaţionale sunt cele de încredere

După discreditarea din prima clasificare trimisă de minister, topul pe specializări plasează UVT pe locul întâi la zeci de categorii. După ce în conducerea Universităţii de Vest din Timişoara s-au declanşat o serie de conflicte, în urma topului care plasează instituţia în categoria B, ministerul a lansat o nouă clasificare.

Controversă la nivel ministerial în mediul academic timişorean. După ce în conducerea Universităţii de Vest din Timişoara s-au declanşat o serie de conflicte, în urma topului care plasează instituţia în categoria B, ministerul a lansat o nouă clasificare. De data aceasta, topul reflectă gradul de profesionalism pe domenii, iar UVT figurează în zeci dintre acestea în clasa A. „Acesta este adevăratul top! Despre primul, nici nu ştiu ce să spun”, a declarat rectorul Ioan Talpoş. În schimb, potrivit acestuia, reprezentanţii biroului de conducere al universităţii încă mai aşteaptă motivaţia din partea ministerului, în ceea ce priveşte rezultatul primei evaluări. „A trecut o lună, am lansat şi o scrisoare publică ministerului, dar răspunsul întârzie să apară. Mă bucur că, măcar în acest top, se recunoaşte valoarea noastră”, a precizat Talpoş. Facultăţile care figurează în categoria A vor beneficia de aceeaşi finanţare ca şi cele de prim rang din topul anterior. Rectorul direcţionează însă studenţii spre studiile străine. „Îndemn lumea să se uite la clasamenul internaţional. Acela e de încredere!”, a spus Ioan Talpoş.

„Ca rector al Universităţii Politehnica din Timişoara, sunt, desigur, extrem de bucuros că rămânem în top. Ca să exemplific, dau doar două cifre: la începutul perioadei de raportare, în 2006, UPT avea doar 57 de lucrări de cercetare cu factor de impact, iar în ultimul an de raportare, 2010, a ajuns la 124 de astfel de lucrări”, a declarat şi Nicolae Robu, rectorul Politehnicii.

Domenii de top
Conform noului top întocmit de minister, UVT este considerată de rang A la 13 categorii şi de rang B la alte câteva zeci. Universitatea Politehnica a fost plasată în categoria A la numai şase specializări, iar în B, C şi E la mai multe zeci de categorii. În clasamentul executivului mai figurează şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, la categoriile A şi B, dar şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, în categoriile B, C şi E. Clasamentul nu exclude nici universităţile private. Conform aprecierilor ministeriale, mediul academic timişorean excelează în informatică, geografie, fizică economie şi inginerie şi mai are de recuperat în ceea ce priveşte filosofia, ştiinţele administrative şi biologie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite