Chirie de lux pentru un spital de psihiatrie aflat în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii psihic sunt încă trataţi în sediul de pe strada Văcărescu din Timişoara, retrocedat proprietarilor, deşi de trei ani se promite mutarea lor. Spitalul Judeţean plăteşte lunar 7.500 de euro chirie pentru Clinica de psihiatrie.

Una dintre cele mai mari probleme de infrastructură ale Spitalului Judeţean Timişoara este clădirea unde funcţionează Clinica de psihiatrie „Eduard Pamfil", fapt recunoscut şi de managerul celei mai mari unităţi sanitare din Vest, medicul Ciprian Bogdan. În anul 2009, clădirea în paragină a fost câştigată în instanţă de proprietari. Promisiunile de mutare a clinicii au început cam din aceeaşi perioadă, dar sunt rămase tot în stadiul de angajament.

„Trebuie găsită o soluţie să îi mutăm. Există o chirie şi o datorie din urmă. Situaţia este complicată, mai ales că noi vom mai beneficia de această chirie preferenţială încă maximum un an. După această perioadă, proprietarii au voie să facă ce vor şi cu siguranţă că vom avea probleme mai mari", a declarat Ciprian Bogdan. Mai exact, proprietarii pot inclusiv să solicite evacuarea clădirii.

Promisiuni şi datorii

În prezent, conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, care administrează unitatea sanitară, este diferită faţă de cea care promitea mutarea clinicii de psihiatrie pe terenul unităţii militare din Giroc. Strategia a rămas însă aceeaşi, iar mai grav este faptul că şi stadiul lucrărilor de renovare la posibilul nou sediu este neschimbat. „Pentru proiectul de mutare al clinicii de psihiatrie există făcut un studiu de prefezabilitate", a spus Jana Lavrits, purtător de cuvânt al CJ Timiş. Faptul că nu există nici măcar un studiu de fezabilitate, adică o analiză amplă a ceea ce ar însemna renovarea unei foste clădiri a armatei astfel încât să poată găzdui un spital, dovedeşte că promisiunea se află, după mai mult de doi ani, abia la primii paşi.

În tot acest timp pierdut, unitatea sanitară plăteşte în fiecare lună o chirie de 7.500 de euro. „Suma este foarte mare, din punctul meu de vedere. De banii aceştia am putea să luăm medicamente pentru cel puţin o sută de pacienţi. Soluţia este clar să-i mutăm de acolo şi nu plata acestei chirii în continuare", a precizat managerul Ciprian Bogdan.

În afară de cei 33.600 de lei plătibili lunar, Spitalul Judeţean Timişoara are către proprietarii clădirii de pe strada Văcărescu şi o datorie de circa 300.000 de lei. „Problema se putea rezolva mai demult, dar medicii n-au vrut să se mute la vremea respectivă", a mai spus Bogdan. Anul trecut, însă, când situaţia dezastruoasă de la „Eduard Pamfil" a fost o perioadă în atenţia publicului, cadrele medicale declarau că sunt dispuse să facă naveta, însă la clădirea care urma să îi găzduiască nu fusese mişcată nicio cărămidă, la fel ca şi în prezent.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite