Cine profită de pe urma codului galben din această iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce taximetriştii se bucură de profit pe timpul gerului, patronii spun că ies în pierdere. Ninsoarea din ultima săptămână a lăsat, pe de o part,e profit în buzunarele taximetriştilor dar, totodată, un gust amar patronilor firmelor de taxi.

În timp ce încasările cresc datorită vitezei limitate cu care se poate circula, maşinile defectate se adună în număr tot mai mare în service. Sorin Pava spune că, pentru el, frigul şi zăpada au fost rentabile. Asta pentru că este harnic şi are experienţă în meseria de şofer.

„În general, iarna, comenzile sunt mai numeroase decât pe timpul verii. Acum, cu zăpada şi temepaturile scăzute, toată lumea apelează la taxi. Pot să spun că încasările mi s-au dublat, aproape, pe zi”, a explicat acesta. În plus, tarifele de pe urma curselor cresc semnificativ, pentru că se circulă cu viteză mică şi pe străzi ocolitoare, pentru a evita înzăpezirea.

Consum mare de benzină
Reversul medaliei se resimte însă în rândul patronilor firmelor de taxi. Aceştia spun că, deşi încasările şi comenzile cresc, pagubele sunt mult mai mari, pe timp de ninsoare. „Per total, încasările cresc, însă creşte şi consumul de combustibil şi uzura pieselor. Dacă mai adăugăm şi dotările suplimentare pe care trebuie să le asigurăm, nu facem mare profit”, a explicat Titu Alexa, preşedintele Camerei Naţionale a Taximetriştilor Timiş.

Acesta spune că, de joi seara, de când au început ninsorile, toate cele 30 de linii ale firmei de taxi pe care o conduce sunt suprasolicitate. „Sunt foarte multe comenzi. Uneori, nu facem faţă la toate. Asta, în condiţiile în care lucrăm cu toţi angajaţii, iar maşinile sunt tot timpul  în cursă. Totuşi, şoferii nu pot onora comenzile în timpul dat pe staţie, pentru că întâmpină drumuri înzăpezite”, a conchis acesta.

Bilanţul patronilor, în cifre
Bilanţul ultimelor zile i-a îngrijorat pe patronii de taxi. Aceştia spun că, din cauza zăpezii, până la cinci maşini ajung în service, zilnic. „Putem să spunem că au crescut comenzile cu peste 30 la sută, însă şi consumul combustibilului a crescut cu 15 procente, pentru că şoferii trebuie să aibă clima pornită mai tot timpul din cauza frigului”, a explicat Titu Alexa. Aproximativ 10 la sută din comenzi se pierd, din cauză că şoferii nu pot ajunge la timp, străzile fiind blocate. Zeci de maşini de taxi au rămas înzăpezite în primele zile de ninsoare, iar defecţunile tehnice au crescut cu aproximativ 10 procente.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite