Doi studenţi măcelari, două pedepse diferite: unul executat în comunism, altul judecat în capitalism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Claudiu Ghiţulescu (stânga) a fost condamnat la pedeapsa cu moartea. Sergiu Florea va petrece următorii 16 ani la Penitenciarul Timişoara
Claudiu Ghiţulescu (stânga) a fost condamnat la pedeapsa cu moartea. Sergiu Florea va petrece următorii 16 ani la Penitenciarul Timişoara

Doi tineri studenţi care au ales să ucidă. Unul acum 30 de ani, în plin comunism, altul a devenit criminal în capitalism. Pedepsele lor sunt la fel de diferite ca perioadele istorice în care au ucis. Primul a fost executat, al doilea va sta cel mult 16 ani după gratii.

2 martie 1979, ora 8.20. La postul de poliţie din localitatea Petroşani se prezintă vizibil agitat un tânăr care face o mărturisire ce reţine imediat atenţia ofiţerului de serviciu: „Am omorât trei oameni azi-noapte. Faceţi ce credeţi de cuviinţă”. Tânărul se numea Claudiu Ghiţulescu şi era student în anul trei la Institutul de Mine Petroşani. Ajunsă la adresa indicată, echipa de criminalişti găseşte un masacru. În apartament zăceau cadavrele ciopârţite ale unei întregi familii. În bucătărie, acoperit parţial cu o plapumă, se afla cadavrul Mirelei Stancu, fosta iubită a lui Claudiu Ghiţulescu. La intrarea dinspre holul apartamentului spre sufragerie zăceau fără viaţă Ana şi Dumitru Stancu, părinţii fetei.

1 Martie 1979. După câteva ore petrecute împreună, Claudiu Ghiţulescu îşi conduce prietena acasă. Pe drum,  între cei doi apar discuţii contradictorii. Cearta se escaladează în scara blocului unde locuia Mirela. Claudiu Ghiţulescu se enervează şi îi aplică prietenei sale o palmă puternică. Fata începe să plângă, îi spune că totul s-a terminat între ei.

Cum se naşte un omor

Furios de deznodământul serii, Claudiu Ghiţulescu ajunge la el acasă. Ochii îi cad pe două cuţite şi un satâr puse pe un ziar, pregătite pentru a doua zi ca să fie duse la ascuţit în atelierul şcolii. Aţâţat, bărbatul umple buzunarele paltonului-uniformă purtat în acei ani de studenţii institutului minier din Petroşani cu un întreg arsenal: două cuţite, un satâr de tăiat carne, trei şurubelniţe, un cuţit de tăiat hârtie, un cleşte patent şi o lamă de ras.

1 martie 1979, ora 23.30. Claudiu Ghiţulescu ajunge la blocul unde locuia familia Mirelei. Intră pe furiş în apartamentul în care ai casei dorm. Din dormitorul părinţilor iese mama Mirelei, Ana, îi vede silueta întunecată pe albul unui perete. Scoate un ţipăt care îi alarmează soţul. A fost ultimul ei gest. Cu lovituri repetate de satâr aplicate în cap, date cu forţă, bărbatul o pune la pământ într-o baie de sânge. Ultima lovitură aplicată femeii îl atinge şi pe tatăl Mirelei, care se apropia cu mâinile întinse spre ucigaş. O ultimă lovitură de satâr în cap îi curmă viaţa şi lui Dumitru Stancu. Se repede apoi asupra Mirelei, pe care o ucide cu lovituri repetate de cuţit. Procesul lui Claudiu Ghiţulescu a început la 13 iunie 1979 şi a luat sfârşit la 29 iulie, acelaşi an. Instanţa l-a condamnat la pedeapsa cu moartea pentru comiterea infracţiunii de omor deosebit de grav. La 19 decembrie 1979, Tribunalul Hunedoara este informat de către Penitenciarul Bucureşti că inculpatul Claudiu Ghiţulescu a fost executat prin împuşcare la ora 10.00 dimineaţa. Avea 22 de ani.

Crima de la Medicină


Sergiu Florea, de 21 de ani, studentul măcelar de la Medicină, este acum la Penitenciarul din Timişoara, unde îşi va petrece 16 ani, pedeapsa la care a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Timiş, dar riscă 25 de ani de închisoare, până la o sentinţă definitivă.
Puşcăria urmează să cheltuiască peste 78.000 de euro în aceşti ani cu cazarea, întreţinerea, mâncarea şi serviciile medicale acordate lui Sergiu Florea, condamnat că împreună cu iubita sa, Carmen Bejan, l-a ucis pe Trifu Schroth, un judecător de stabor ţigănesc, în vârstă de 65 de ani.

A tranşat un ţigan

Trifu a fost bătut şi tranşat de cei doi studenţi în 1 august 2009, chiar de ziua lui, după ce a fost ademenit de Carmen în căminul 1-2 al Universităţii de Medicină şi Farmacie, unde studenta i-a promis că face sex cu el în schimbul a 500 de euro. Sergiu Florea l-a bătut, apoi i-a tăiat mâinile, picioarele şi capul şi a pus cadavrul într-un geamantan şi apoi l-a ascuns în portbagajul Mercedesului romului.

Sergiu Florea a absolvit Seminarul Teologic de la Arad, unde era considerat un elev model. El era pasionat de box şi de cărţile de medicină, renunţând la haina preoţească pentru o carieră în chirurgie. În primul an de facultate a cunoscut-o pe Carmen Bejan, cu care a început o aventură amoroasă în martie 2009, cu şase luni înainte ca ambii să comită oribila crimă.

Sergiu şi Carmen aruncă acum vina unul pe celălalt pentru comiterea crimei. Fiecare dintre ei spune că celălalt l-ar fi înjunghiat pe Trifu Schroth, dar ambii recunosc că au tranşat împreună cadavrul. Procesul se judecă în prezent la Curtea de Apel Timişoara, sentinţa finală urmând să fie dată în cele din urmă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite