De câţi bani au nevoie în prima lună tinerii care vin la facultate la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatăl şi mama strâng cureaua din timp, pentru a pregăti banii copiilor care pleacă de acasă, pentru a merge la facultate. 500 de lei este suma minimă cu care trebuie să vină la Timişoara un student, banii acoperind cheltuielile din prima lună.

Pentru românul de rând, trimisul copilului la facultate într-un alt oraş înseamnă un adevărat efort financiar. Trebuie să strângă din timp banii necesari viitorilor studenţi atunci când pleacă de acasă. Cum puţini sunt tinerii care muncesc pentru a se întreţine, în majoritatea cazurilor eforturile financiare ale părinţilor continuă pe parcursul anilor de studiu. 500 de lei este suma minimă cu care trebuie să vină la Timişoara un student la locurile fără taxe, care prinde un loc în cămin.

În ea este inclusă taxa de înscriere la facultate şi confirmarea – aproximativ 200 de lei, legalizarea actelor – în jur de 40 de lei, adeverinţa medicală - 70 de lei, chiria pe prima lună - aproximativ 140 de lei (în care sunt incluse şi cheltuielile) şi cartela telefonică - 27 de lei. Pentru cei care nu stau în cămin, cea mai rentabilă variantă este un apartament cu mai multe camere, în care locuiesc mai mulţi tineri.

De exemplu, într-un apartament cu trei camere, în care stau şase studenţi, bugetul necesar primei luni în Timişoara ajunge la 800 de lei. „Aproape 800 de lei am cheltuit în prima lună: taxa de înscriere la facultate şi confirmarea - 200 de lei, legalizarea actelor - 40 de lei, adeverinţa medicală- 70 de lei, chiria pe prima lună - 200 de lei, mâncarea - 100 de lei – căci punem banii la comun şi gătim acasă, fără să ieşim în oraş, curentul – minim 35 de lei, întreţinerea – aproximativ 100 de lei şi telefonul – 27 de lei. Am ieşit mai ieftin, căci locuiesc împreună cu alţi cinci prieteni”, a spus Liviu Mihai Popa, din Drobeta Turnu-Severin, student în anul II la Jurnalism.

Cei mai norocoşi

Există şi familii cu o situaţie financiară bună, care îşi permit să le cumpere copiilor garsoniere. În Timişoara, preţul acestora este de aproximativ 30.000 de euro. De exemplu, o garsonieră în zona Mircea cel Bătrân, la etajul patru, costă 29.900 de euro negociabil, în Calea Aradului, la parter, 30.000 de euro, pe strada Simion Bărnuţiu (aproape de Medicină), la parter – 29.500 de euro, iar în zona Complexului Studenţesc pot fi găsite locuinţe atât cu 22.000 de euro, cât şi cu 27.000 de euro. În familiile cu situaţie financiară bună, sumele alocate studenţilor se pot ridica până la zeci de mii de lei pe lună. Cei mai norocoşi sunt cei care, odată ajunşi la facultate, primesc o maşină nouă, situaţie în care la bugetul necesar se mai adaugă câteva mii de euro, în funcţie de modelul şi de marca de autoturism aleasă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite