Cum să ajungi la Oxford fără să fii tocilar? Un timişoren a reuşit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Jivănescu, unul dintre absolvenţii de liceu din Timişoara, se deosebeşte de tinerii de vârsta lui nu doar prin educaţie, ci şi prin preocupări care pot părea ieşite din comun. Jivănescu a terminat liceul „Nikolaus Lenau" cu notă maximă, iar din toamnă va fi student la Oxford.

Unii ar spune că Victor este tipologia tocilarului cu ochelari, care nu face altceva decât să citească. Nici pe departe! Pe lângă rezultatele excelente la învăţătură, tânărul este pasionat şi de sport, şi de călătorii. A ales triatlonul, un sport deloc uşor, iar cu multă muncă a ajuns să câştige premii importante.  „Până în clasa a VIII-a nu mă deosebeam de ceilalţi, chiar dacă aveam note mari şi luam premii I. Dar  recunosc că mi-au plăcut foarte mult metodele de învăţare şi predare de la Lenau", a povestit Victor.

Campion în SUA

În clasele primare a făcut tenis de performanţă, dar afirmă că sportul alb nu l-a cucerit. La vârsta de 14 ani, văzând Turul Franţei la ciclism, şi-a pus în cap să îşi cumpere o bicicletă. „După ce mi-am cumpărat o bicicletă, am început să merg cu părinţii la Gărâna, unde mă puteam plimba liber. Acolo am participat prima dată la un concurs, pe care l-am şi terminat pe locul trei", a spus tânărul.

A înţeles ce înseamnă triatlonul în America, în statul Michigan, unde îşi petrecea vacanţele de vară, la o mătuşă. „De fiecare dată când ajungeam în America, mă înscriam şi la concurs. La prima competiţie, în 2009, din 700 de sportivi, am luat locul doi la categoria mea de vârstă şi locul 70 la general. De atunci am tot avansat, iar în ultimul an am ieşit pe primul loc", a afirmat Victor, legitimat la clubul DHS.

Din cele trei probe sportive, cel mai mult îi place ciclismul, apoi alergarea, iar punctul său slab, la care spune că mai are de lucru, este înotul. În 2010 a avut curajul să participe şi la competiţia Iron Man, de la Oradea, unde s-a întrecut alături de cei mai rezistenţi sportivi.

„Aveam 17 ani şi eram cel mai tânăr participant. Aveam de făcut doi kilometri de înot, 100 de kilometri de ciclism şi 22 de kilometri de alergare, la 40 de grade Celsius. A fost horror, dar nu am vrut să mă dau bătut şi am terminat cursa", a mai povestit timişoreanul.

"Am luat Bac-ul cu nota 10 pentru că am învăţat 12 ani, nu am îngrăşat porcul de Crăciun.''
Victor Jivănescu student

Premieră românească

Jivănescu este primul tânăr din România care merge la Oxford, la Philosophy, Politics and Economics. „Mai este un român, dar care a terminat liceul în America. Acolo au terminat Bill Clinton, David Cameron, Margaret Thatcher şi alte personalităţi", a mai spus timişoreanul.

Victor Jivănescu nu se vede revenit în România în următorii 20 de ani. După ce va absolvi Oxfordul, va pleca în Statele Unite ale Americii, unde intenţionează să îşi continue studiile, la una din marile universităţi de acolo.  „Până la 35-40 de ani nu mă văd în România. După, voi mai vedea, nu se ştie niciodată. Mi-ar plăcea să revin o dată şi să ajut şi eu ţara. Sper să se mai îndrepte lucrurile, pentru că acum e şocant ce se întâmplă. Dar vreau să le spun celor din ţară să nu se dea bătuţi. Tinerii să nu se uite la cei din jur, să nu se lase descurajaţi. Schimbarea să plece de la ei", a afirmat Victor.

Va plăti 16.000 de euro pe an

Scopul său în viaţă era să obţină locul I în curse şi nota 10 la şcoală. Chiar dacă a luat nota maximă la Bacalaureat, tânărul spune că nu s-a chinuit cu învăţatul. „Pentru Bac învăţam jumătate de oră pe zi. Nu am fost adeptul teoriei să îngraş porcul în ultima zi. Dar asta pentru că am învăţat 12 ani. Bacalaureatul este făcut să-l iei dacă ai învăţat. Însă nu este obligatoriu. Nici în Germania nu are toată lumea Bacalaureat", a declarat Victor Jivănescu, pasionat de numismatică şi antichităţi.

Victor Jivănescu îşi dorea să ajungă să facă Dreptul la Heidelberg, dar a fost acceptat de Universitatea Oxford, la Facultatea de Filosofie, Politică şi Economie.  „A fost o surpriză şi pentru mine, mai ales că m-am trezit târziu să aplic. Am luat totul cu paşi mici, cu examen, interviu şi celelalte procese de acceptare.

Îmi spuneam că am şansa de unu la un milion. Pe 16 decembrie am primit vestea că am fost acceptat. Îmi place politica din clasa a IX-a, economia a început să mă pasioneze pentru că era ceva nou, avea şi matematică, iar din clasa a XI-a am descoperit filosofia", a mai spus Victor Jivănescu. Pentru trei ani de studii la Oxford, părinţii lui Victor trebuie să plătească în jur de 48.000 de euro, pentru că universitatea britanică nu oferă burse de studiu pentru studenţi.

„E atât de competitivă universitatea, încât nu consideră important să acorde burse. Toată lumea aplică acolo. Există sisteme de ajutorare pentru cei săraci, dar ei trebuie să dea banii înapoi după ce ajungi să câştigi 25.000 de euro pe an. E clar că, dacă termini Oxford, câştigi aceşti bani încă din primul an. Pe mine mă costă cam 16.000 de euro pe an. 9.000 de euro este anul, iar cam 7.000 se duc pentru chirie, masă şi cărţi", a explicat Victor Jivănescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite