Unde a dispărut „apa vie” de la Ştrandul Termal din Timişoara?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştrandul Termal a fost celebru în Timişoara datorită proprietăţilor curative ale „apei vii". Forajul care alimenta unul din bazinele ştrandului din Timişoara a fost blocat la mijlocul anilor '90.

Ştrandul Termal era unul dintre locurile de relaxare preferate pe timpul verii. De mai mulţi ani însă ştrandul nu mai funcţionează cu apă din subteranele Timişoarei, chiar dacă numele s-a păstrat. Unde a dispărut apa termală? Surprinzător, tot acolo a rămas, una dintre marile bogăţii ale judeţuiui Timiş care aşteaptă să fie exploate. Se spune că forajul care alimenta şi unul din bazinele ştrandului a fost astupat de pe vremea construcţiei clădirii BRD.

„S-a distrus o comoară. Când s-a construit clădirea băncii, s-au tăiat ţevile şi nu mai există apă termală. Este o bătaie de joc. Din câte ştiu, tot din perioada aceea a rămas fără apa termală şi spitalul de inimă ASCAR. Ştrandul se numeşte Termal, dar nu mai are apă termală de mult timp. Am încercat să văd dacă pot să fac ceva, însă este o investiţie foarte mare. M-ar costa aproape 200.000-300.000 de euro", a declarat Husam Hajjar, omul de afaceri sirian care deţine acum ştrandul Termal ZHH.

Forajul de apă termală se află chiar lângă clădirea băncii, înconjurat de gard şi ascuns în buruieni. Ţevile groase sunt ruginite, semn că a fost abandonat de mult timp. Forajul a fost făcut la o adâncime de 600 de metri.

S-au refăcut ţevile pentru spital

Clădirea BRD a fost prima construcţie importantă din Timişoara de după Revoluţie. Lucrările au început în 1996 şi au durat patru ani. Proiectantul edificiului, Radu Radoslav, care ulterior a devenit arhitect şef al Timişoarei, nu îşi aduce aminte de chestiunea apei termale în timpul construcţiei.

„Eu am condus şantierul şi nu ţin minte să fi tăiat ţevile sau să fi astupat forajul. Am frecventat acest ştrand şi eu, iar din câte ştiu nu mai era apă termală cu mult timp înainte de construcţia clădirii BRD. Era închis robinetul. Cred că pompa există şi astăzi, dar chiar nu ştiu din ce cauză nu mai este apă termală", a declarat Radu Radoslav.

Fostul arhitect şef al oraşului îşi aminteşte că reprezentanţii băncii au făcut o serie de investiţii pentru ca apa termală să ajungă la Clinica de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie de pe strada Loga. „Ştiu că cei de la BRD au investit în refacerea ţevilor pentru Spitalul Balneo-Fizică. Ştrandul nu mai funcţiona în aceea perioadă aşa că probabil nu au tras ţevi noi şi acolo", a mai declarat Radu Radoslav.

Legenda „Turnului din Pisa"

Misterele din adâncuri au creat şi o legendă în Timişoara: clădirea de 12 etaje este înclinată, din cauza pânzei freatice, care i-a adus şi porecla de "Turnul din Pisa". Radu Radoslav susţine că aceste zvonuri au existat înainte ca blocul să fie terminat. Nici reprezentanții primăriei nu au putut descifra enigma forajului închis pentru veşnicie la Termal. „Nu mai știe nimeni din ce cauză s-a închis respectivul foraj", a spus Lăcrămioara Condea, purtător de cuvânt la Primăria Timișoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite