Viaţă bună de sinistraţi maghiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă nu s-a confruntat niciodată cu vreun dezastru de asemenea proporţii precum inundaţiile acide de anul trecut din Kolontar şi Devecser, statul maghiar a reuşit să şteargă orice urmă a potopului roşu, în doar şase luni. La fel de puţin a durat şi ridicarea noilor locuinţe pentru sinistraţi.

Planul de operaţiune maghiar şi modul în care s-au făcut intervenţiile le-au permis victimelor să uite mai uşor de suferinţele fizice.

În total, cheltuiala statului a fost de peste 100 de milioane de euro. „Statul maghiar nu avea nicio obligaţie să intervină, mai ales că nu a fost vorba de un dezastru natural. Statul putea să ne lase fără case şi noi să ne luptăm în instanţă ani în şir pentru a obţine despăgubiri de la fabrica de aluminiu. Se puteau întâmpla atâtea lucruri rele, să fim sinistraţi şi acum”, a spus, recunoscător, primarul din Kolontar, Tili Karoly.

Faţă de inundaţiile din Banat, când sinistraţii au fost forţaţi să îşi continue viaţa în aşezările pustiite, locuitorii celor două comune afectate de apele acide au avut posibilitatea să primească echivalentul valorii caselor lor dinaintea catastrofei şi să se stabilească în alte aşezări. Cea mai mare despăgubire a fost de 500.000 de euro.

Zoltan Nagy, de 51 de ani, este unul dintre localnicii care au ales să rămână în Kolontar şi să primească o casă nouă. „Nu eram acasă în momentul în care au venit apele. Am găsit casa plină de mâl. Totul era roşu. Am văzut cum un tânăr a murit sub ochii mei. Nu e uşor să uiţi asemenea momente. Statul a avut grijă de mine, dar şi de ceilalţi sinistraţi. Majoritatea suntem bătrâni şi nu mai aveam cum să ne renovăm casele pe cont propriu. Noua mea casă e călduroasă, frumoasă şi modernă. Mi-au făcut şi pod la casă. Urmează să ne facă şi garaj pentru maşină”, spune Zoltan Nagy. Sinistraţii au primit mobilă şi electrocasnice, astfel încât să nu fie nevoiţi să salveze obiecte din vechile imobile, care au fost distruse în mare parte de viitura roşie.

În comparaţie cu inundaţiile din Ungaria, statul român pare să îşi fi bătut joc de sinistraţii din Banat, care în 2005 au primit case făcute din placaje, cu acoperiş de tablă zincată. În plus, în casele sinistraţilor din vestul ţării a apărut igrasia la mai puţin de două luni de la finalizarea lucrărilor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite