Internetul este numit "duşmanul numărul unu" al cărţilor. Vezi ce mai zic profesorii despre introducerea orei de lectură în şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa ministerului poate fi inutilă, avertizează profesorii timişoreni. Internetul ucide pofta de a citi şi lasă analfabeţi în urmă. Dascălii nu au încredere în măsura impusă de Ministerul Educaţiei şi spun că prima carte se citeşte acasă, cu părinţii.

Dascălii timişeni sunt sceptici referitor la utilitatea orelor de lectură suplimentare, introduse de către Ministerul Educaţiei în şcolile timişene, începând cu această toamnă. Atracţia tinerilor pentru lectură nu poate fi stârnită printr-o oră introdusă suplimentar la clasă, susţin aceştia.

„Este un trend general să nu se mai citească. Problema porneşte de la părinţi, care ar trebui să se străduiască mai tare să le insufle tinerilor pofta pentru lectură. Degeaba îi constrângem noi, la clasă. Până şi cei care răsfoiesc o carte citesc ediţii comerciale”, a explicat Miriam Wolf, director al Liceului Auto din Timişoara. Aceasta spune că rezultatele dezastruoase de la Bacalaureat se datorează, în mare parte, faptului că tinerii nu manifestă interes pentru citit.

Bacul groazei, cauzat de analfabetism

 „Elevii din zilele noastre nu mai au nici acel minim fundament de cărţi clasice citite în gimnaziu. Se iau referate de pe internet, se copiază, după care se trezesc cu rezultatele pe care le-au avut la Bac. Noi, profesorii, degeaba încercăm, dacă părinţii nu fac nimic”, a explicat aceasta. „Iniţiativa poate fi de mare folos. Cheia se află însă în mâinile profesorului. Contează foarte mult ca aceste ore să nu se implementeze în mod uniform, ci să fie orientate spre nevoile fiecărui elev. Este diferenţă între cei care nu pot să citească şi cei care nu vor să citească. Este bine că dascălii au aceste ore la dispoziţie, însă trebuie căutate modalităţi interactive de lectură. Altfel, tinerii vor citi în continuare comentariile operelor literare, de pe internet”, a explicat Maria Puşcaş, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara.

Conform precizărilor de la minister, în învăţământul primar ora de lectură va fi trecută explicit, în timp ce elevii din gimnaziu vor avea în orar cursuri de lectură atât la limba romană, cât şi la matematică, fizică sau alte materii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite