Povestea unui copil care îşi trăieşte copilăria prin muzică, dincolo de întuneric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theodor Rădulescu spune că atunci când cântă la pian se simte fericit. FOTO: Lavinia Bălulescu
Theodor Rădulescu spune că atunci când cântă la pian se simte fericit. FOTO: Lavinia Bălulescu

Theodor are 10 ani şi a studiat pianul mai mult de jumătate din viaţă. Încă de la patru ani, băiatul a fost iniţiat în tainele clapelor. Timişoreanul este nevăzător din naştere, dar acest lucru nu a putut împiedica explozia de talent a micuţului muzician.

În această toamnă trece în clasa a cincea, însă până acum a susţinut recitaluri pe scena Operei sau a Filarmonicii din Timişoara. Theodor Rădulescu este nevăzător din naştere, dar acest lucru nu a putut împiedica explozia de talent a micuţului muzician. Dragostea pentru pian a venit simplu, după o serie de lecţii de meloterapie în cadrul cărora i s-au prezentat mai multe instrumente muzicale. Între timp, profesorul care se ocupa de el pe atunci a descoperit că Theodor are „auz absolut", adică poate să distingă şi să reproducă la perfecţie orice notă sau combinaţie de note.

„De asemenea, are posibilitatea de a face nişte conexiuni matematice complicate. De exemplu, poate spune în câteva secunde în ce zi a săptămânii cade o anumită dată. Nu pot să explic şi nici nu m-a interesat să exploatez acest fapt, pur şi simplu am observat asta", a spus Marian Rădulescu, tatăl micuţului muzician.

Studiază şi singur

Theodor şi părinţii lui sunt nelipsiţi de la concertele Filarmonicii „Banatul". Au abonament şi spun că, dacă s-ar putea, ar merge în fiecare zi. Cu toţii mai ascultă, cu mare plăcere, jazz, muzică electronică, muzică populară autentică sau muzică de film. În rest, băiatul face pregătire la pian de trei ori pe săptămână, chiar şi în timpul vacanţei, iar acasă studiază de unul singur, la un pian digital. Viaţa lui este, însă, una obişnuită. Este curios din fire, pune nenumărate întrebări, îi plac plimbările, înoată şi spune că ar alege căldura în locul zăpezii.

„E un copil-minune în măsura în care fiecare om e un om-minune“

În ceea ce priveşte viitorul micuţului muzician, tatăl său subliniază că în România este o competiţie dură, iar faptul că Theodor este nevăzător constituie un dezavantaj. „ Îmi doresc ca el să fie un om care să se descurce, să fie independent", acesta e cel mai important lucru pe care Marian îl speră în legătură cu fiul său. Tatăl lui Theodor nu a agreat niciodată statutul de „copil-minune". „E un copil-minune în măsura în care fiecare om e un om-minune. El e un copil-minune pentru că a supravieţuit unei naşteri cu complicaţii, s-a născut la 6 luni. Partea cu pianul nu trebuie privită ca o minune", a mai spus Marian Rădulescu.

Întrebat, probabil, de nenumărate ori, de ce îi place să cânte la pian, Theodor răspunde întâi în grabă: „Pentru că e foarte frumos". Mai apoi după câteva secunde de linişte, revine. „Când cânt la pian, simt că e bine. Mă face să mă simt fericit, liniştit. Nu e ca o joacă. E ceva mai serios", încheie micuţul muzician.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite