Romano-catolicii din Timişoara au luat lumină în Piaţa Unirii, la Dom. Ortodocşii sărbătoresc astăzi Floriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul florilor sărbătoreşte Floriile
Oraşul florilor sărbătoreşte Floriile

Sute de credincioşi romano-catolici au venit la miezul nopţii la Biserica Dom din Piaţa Unirii, pentru a lua lumină şi a asista la slujba Învierii. Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Duminica Floriilor.

Tradiţiile sunt respectate cu stricteţe la Dom. Intrarea în biserică s-a făcut fără nicio lumină aprinsă, singura lumină venind de la candela pascală. Primul care şi-a aprins lumina a fost protosul, de la candelă, urmând clericii şi apoi credincioşii. Candela a fost tămâinată şi s-a cântat "Exuletul", cu prima parte a litaniei sfinţilor. Apoi s-a binecuvantat apa Botezului pentru tot anul, în care s-a amestecat Sfântul Mir şi untdelemn pentru botez. După miezul nopţii s-a citit şi partea a II-a a litaniei sfinţilor şi a început Liturghia.

Click pentru a vedea cum arată o slujbă de Înviere în Domul Catolic!

image

Dacă în alţi ani, primăvara se instala definitiv la Timişoara în duminica Floriilor, de această dată sărbătoarea intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim. Oamenii l-au întâmpinat cu flori şi ramuri înverzite, de unde şi denumirea de Florii pentru ultima duminică înainte de Paşti. Aproape un milion şi jumătate de români îşi sărbătoresc astăzi ziua de nume.

Mesajul de Paşti al episcopului romano-catolic Martin Roos

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite