Un Badea Cârţan modern a donat 130.000 de cărţi românilor din ţară şi din străinătate GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Ciprian Pop, alături de un munte de cărţi care vor fi trimise la Institutul Cultural din Praga. FOTO: Ştefan Both
Radu Ciprian Pop, alături de un munte de cărţi care vor fi trimise la Institutul Cultural din Praga. FOTO: Ştefan Both

La sfârşitul secolului XIX, Badea Cârţan, un ţăran român care lupta pentru independenţa românilor din Transilvania, a distribuit sute de cărţi româneşti, aduse clandestin. La aproape o sută de ani distanţă, un timişorean a donat 130.000 de cărţi.

Radu Ciprian Pop este jurnalist de când se ştie. Lucrează la Radio Timişoara şi mai are mai puţin de doi ani până la pensie. În anul 2000 i-a venit ideea să pună pe picioare proiectul „Badea Cârţan - ai carte, ai parte". El a strâns 130.000 de cărţi, care au ajuns la comunităţile de români din Serbia, Ungaria, în bibliotecile comunale din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin. 



GALERIE FOTO

„În Timişoara era un fenomen interesant. Era în desfăşurare exodul spre Germania al etnicilor, al intelectualilor. Mulţi nu ştiau ce să facă cu bibliotecile, aveau foarte multe cărţi. În acelaşi timp, în mediul rural de la noi nu mai existau fonduri de la primării, pentru achiziţii de cărţi", a declarat Radu Ciprian Pop

Totul a început cu trimiterea a 50 de cărţi la biblioteca de la Vinga, în judeţul Arad. De atunci colectarea şi distribuirea cărţilor a devenit o preocupare pentru Pop. Aidoma lui Badea Cârţan, Radu Ciprian Pop s-a gândit şi la românii de peste graniţe.

„În Serbia am avut chiar multe probleme. Am stat cu cărţile la vamă şase ore. Comunitatea românilor de la Budapesta, Gyula şi Szeged au primii cărţi cu miile. Am trimis cărţi şi la Chişinău, şi la Institutul Cultural Român de la Veneţia. Un timişorean a deschis o bibliotecă românească la Graz, unde am trimis multe cărţi", a mai spus jurnalistul timişorean.

Cărţi cu autograf

Radu Ciprian Pop a trimis o serie de cărţi ale unor autori bănăţeni la Ipoteşti, unde se află cea mai mare bibliotecă de poezie din ţară. Printre zecile de mii de cărţi, există o secţiune pentru cele care poartă semnătura autorilor. „La Recaş avem o bibliotecă unde am dus câteva sute de cărţi cu semnături. Mai există o asemenea bibliotecă şi la Bocşa, unde sunt peste o mie de volume semnate de autori", a adăugat Pop, care are şi o secţiune specială cu autori maghiari, germani şi sârbi.

Cărţile adunate sunt depozitate într-un garaj. Atât de multe sunt încât, la deschiderea uşii, cărţile încep să zboare. Aici nu mai este loc. Sortarea este însă în plină acţiune pentru că în scurt timp vor ajunge 400 de cărţi în Cehia, la Institutul Cultural din Praga şi la Brno, unde se deschide Facultatea de Limbă şi Literatura Română. „Tot adunând cărţi am reînceput şi eu să citesc în ritmul în care o făceam la vârsta adolescenţei. Adică o carte la două zile", a mai spus Radu Ciprian Pop.

Timişorenii care au căţi de dat sunt aşteptaţi la sediul Radio Timişoara. De asemenea, anul acesta, la târgul de carte Gaudeamus, s-au strâns peste 6.000 de volume din donaţii.

Radu Ciprian Pop
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite