Suporterii Politehnicii Timişoara, despre libertate şi alţi demoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fanii alb-violeţi, care au ieşit în stradă alături de alte mii de români în ultimele zile, şi-au expus într-un comunicat punctul de vedere în privinţa a ceea ce consideră a fi o „vânătoare de vrăjitoare" împotriva suporterilor.

Comunicatul începe cu citarea articolului 30 din Constituţia României şi atrage atenţia asupra modificărilor aduse la Legea 4 din 2008, care priveşte prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive. „Nu suntem adepţii violenţei gratuite, nejustificate. Dar atunci când semeni vânt trebuie să fii pregătit să culegi furtună. Ne-am săturat să fim priviţi ca nişte animale, ne-am săturat să fim puşi o treaptă mai jos faţă de infractorii de rând. Ne-am săturat ca în societate să fim priviţi ca nişte paria, în ciuda faptului că de multe ori, tocmai suporterii sunt cei care iau atitudine. În loc să fie priviţi ca nişte stâlpi ai fragilei societăţi civile româneşti, suporterii (ultraşii, huliganii, golanii - termenii preferaţi de mass-media) sunt stigmatizaţi, aruncaţi în mizerie de minţi pline de prejudecăţi", spune textul semnat de Peluza Sud Timişoara.

„De acord că uneori există şi derapaje, de acord că uneori se întrece măsura. Însă e regretabil că aceste derapaje sunt prezentate într-un mod exagerat atunci când se întâmplă de o parte şi minimizate, aruncate în derizoriu, atunci când se produc de partea cealaltă. Vom ieşi în stradă, la fel ca şi ceilalţi cetăţeni ai României, pentru a ne striga nemulţumirile. Vom ieşi, pentru că e dreptul nostru. Vom ieşi, pentru că modificările aduse Legii 4/2008 ne deranjează. Vom ieşi pentru că nu ni se pare corect ce se întâmplă. Nu ni se pare corect ca un reprezentant al Jandarmeriei să aibă drept de viaţă şi de moarte asupra unui suporter, doar pentru faptul că acesta e suporter. Nu ni se pare corect ca un violator sau un tâlhar să poată primi legal o pedeapsă mai mică decât un suporter care a aprins o torţă pe un stadion", mai spune comunicatul.

Suporterii timişoreni subliniază faptul că Legea 4 nu este singura problemă, nici măcar cea mai mare, şi cheamă timişorenii în Piaţa Operei în fiecare zi, de la ora 18.00. „Oameni simpli, ultraşi liberi, apolitici, nemanipulaţi şi curaţi din punct de vedere moral. Dovadă şi scandările noastre aţintite împotriva tuturor partidelor politice, indiferent de culoare sau program. S-a ieşit din solidaritate cu cei din Bucureşti, s-a scandat «Bucureşti, luptă Bucureşti!», tocmai deoarece simţim că luptăm pentru aceleaşi idealuri ca şi cei de acolo. Vă aşteptăm pe toţi, indiferent că sunteţi suporteri de la tribună sau de la peluză, muncitori în fabrică sau directori de bancă", este mesajul fanilor alb-violeţi.

Puteţi citi AICI textul integral al comunicatului.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite