Piaţa imobiliară din Timişoara este cea mai activă din România. Vezi cu cât s-au scumpit apartamentele în luna septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivelul principalelor oraşe din ţară au fost înregistrate variaţii ale preţului mediu solicitat cuprinse între -1 la sută la Braşov şi +1,4 la sută la Timişoara. Preţurile sunt mai mari decât în luna septembrie, fiind vorba despre cea mai mare rată de creştere din toată ţara.

„Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în marile oraşe a înregistrat variaţii moderate în septembrie. La nivelul tranzacţiilor, însă, există diferenţe mari de la un caz la altul, chiar şi în cazul unor proprietăţi cu caracteristici asemănătoare“, a menţionat Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

Apartamentele scoase la vânzare în Timişoara s-au scumpit cu 1,4 la sută în septembrie, aceasta fiind cea mai mare rată de creştere din ţară. Valoarea indicelui imobiliare.ro pentru această lună a urcat până la 810 euro pentru metrul pătrat util. Diferenţa de preţ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-a contractat considerabil, aceasta fiind în prezent de 1,5 la sută.

Apartamentele noi s-au ieftinit, în intervalul analizat, cu două procente. Preţul mediu pentru această categorie este de 861 de euro/mp util. În septembrie, preţul cerut pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a fost de 802 euro, cu 1,5 la sută mai mult decât în august. Situaţia se prezintă însă diferit pe categorii de apartamente.

Apartamentele vechi cu patru camere şi garsonierele au înregistrat o scădere de preţ de 0,6, respectiv 1,7 procente. Apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 0,2 la sută. Cea mai mare creştere de preţ au avut-o apartamentele vechi cu trei camere: 1,1 procente. 

Vânzări slabe

Agenţii imobiliari din Timişoara spun însă că de la a cere până la a primi e distanţă mare. Preţurile au crescut, dar vânzările sunt mult mai slabe decât nevoile existente pe piaţă. „Până nu îşi relaxează băncile politica de creditare imobiliară, nu sunt şanse de vânzări. În septembrie a crescut foarte mult cererea de chirii şi, drept urmare, au crescut şi preţurile. Cererea şi oferta există, însă nu sunt lichidităţi”, a spus Sorin Cioc, agent imobiliar.

„Noi în general ne ocupăm cu tranzacţionarea apartamentelor din blocurile noi şi pot spune că acestea sunt la aceleaşi preţuri. Vânzările însă nu sunt ceea ce ne aşteptam odată cu programul Prima Casă, varianta patru”, a declarat Puiu Bălan, un alt agent imobiliar din Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite