Nouă reţinuţi în cazul falsificatorilor de bancnote din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Nouă persoane au fost reţinute, miercuri, în urma descinderilor de la Timişoara şi a audierilor în cazul grupării specializate în falsificarea de bancnote, anchetatorii găsind şi aparatura folosită, dar şi bani falşi, transmite corespondentul Mediafax.

Şeful DIICOT Timişoara, Mircea Andreş, a declarat pentru Mediafax că nouă persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, în urma percheziţiilor în mai multe locuinţe din Timişoara. "Iniţial, am dus la audieri, după primele percheziţii, nouă persoane, însă pe parcursul anchetei au mai fost conduse la audieri alte două persoane pe care noi nu le-am identificat iniţial ca având legătură cu acest caz. În urma acestor audieri, nouă persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă, în timp ce celelalte două persoane vor fi cercetate în libertate", a declarat Mircea Andreş.

Potrivit şefului DIICOT Timişoara, din anchetă a rezultat că s-ar găsi materiale care au legătură cu cazul falsificatorilor de bancnote în două garaje din municipiu, astfel că anchetatorii au descins şi acolo. "Din anchetă a rezultat că ar fi materiale folosite la confecţionarea banilor falşi, în două garaje. Au avut loc percheziţii şi în cele două locaţii indicate. Dacă în primul garaj nu s-a găsit nimic, în cel de-al doilea au fost găsite circa 500 de bancnote de 100 de lei, cinci bancnote de 200 de lei şi 45 de bancnote de 100 de euro", a declarat Andreş. Unsprezece percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, la Timişoara, fiind vizaţi membrii unei grupări specializate în falsificarea de bani.


Potrivit şefului DIICOT Timiş, Mircea Andreş, procurorii DIICOT, alături de poliţişti de la crimă organizată, monitorizau această reţea de aproximativ un an, fiind vorba despre o grupare ai cărei membri falsificau bancnote de 100 şi 200 de lei, pe care le plasau apoi pe piaţă. Până în prezent, gruparea, formată din zece persoane, a reuşit să plaseze aproximativ 100 de bancnote falsificate, mai spunea Andreş.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Poliţia Română, în urma celor 11 descinderi făcute de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi procurorii DIICOT Timişoara la imobile folosite de membri grupării, presupuşii falsificatori au fost identificaţi, din cercetări rezultând că bancnotele false erau plasate pe piaţa din municipiul Timişoara, dar şi în alte zone din vestul ţării. "Modul de operare consta în contrafacerea bancnotelor de către liderii grupării şi plasarea acestora pe piaţă, prin intermediul «săgeţilor», care cumpărau produse cu valoare mică, de la diverşi comercianţi. Ca urmare a restului primit, în schimbul bancnotei oferite pentru cumpărare, obţineau sume de bani în bancnote reale, de valori mai mici. Persoanele folosite pentru plasarea bancnotelor aveau o condiţie modestă, provenind din zone şi medii sărace şi plasau banii, cu precădere, în cursul nopţii, profitând de faptul că vigilenţa vânzătorilor era scăzută", menţiona sursa citată.

Potrivit şefului DIICOT Timişoara, Mircea Andreş, anchetatorii au descoperit computerul, imprimanta, ceara şi alte materiale folosite la confecţionarea unor bancnote false care apoi erau plasate pe piaţă, relatează Mediafax.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite