Se apropie Festivalul Plai! Capul de afiş este Patrice!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrice este capul de afiş al festivalului. FOTO: patrice.net
Patrice este capul de afiş al festivalului. FOTO: patrice.net

Plai, un festival realizat de voluntari, va aduce în faţa timişorenilor, în luna septembrie, muzicieni de renume mondial. Patrice, Fatoumata Diawara sau Aziya Mustafa Zadeh sunt doar câteva dintre numele din program.

Festivalul se va desfăşura în perioada 14-16 septembrie, iar ca în fiecare an locul va fi Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Realizat sută la sută de voluntari, Plai aduce din toate colţurile lumii cei mai importanţi artişti de world music şi oferă trei zile cu sute de activităţi. În prima seară acelei de-a şaptea ediţii, pe 14 septembrie, pe scenă va urca faimosul Patrice.

Patrice Bart-Williams s-a născut în Germania (cu rădăcini în Sierra Leone), în aceeaşi zi în care bunicul său a murit - ceea ce i-a adus şi numele de Baba Tunde (întoarcerea tatălui - în traducere din Yoruba), nume folosit la începuturile carierei sale muzicale. Se aruncă foarte devreme în universul muzicii, ascultând încă din copilărie blues, muzică africană, reggae şi jazz. La vârsta de 12 ani începe să scrie versuri şi să compună piese, principalele surse de inspiraţie fiind Jimmy Hendrix şi Bob Marley.

Patrice este un artist care nu poate fi catalogat sub un singur stil sau gen muzical. Influenţat de muzica reggae, funk, soul, rock şi folk englezesc, piesele sale se remarcă printr-o fuziune de stiluri şi diversitate primită cu entuziasm de public. A devenit mai cunoscut publicului din România cu melodia „Soulstorm".

Pe 15 septembrie, la Plai va cânta Fatoumata Diawara. De la lansarea primului album în septembrie 2011 intitulat "Kanou", artista în cauză a intrat direct pe prima poziţie a World Music Charts Europe şi a stat pe primul loc timp de 5 luni. În aprilie 2012 a câştigat premiul Songlines la categoria Newcomer. În lumea world music este cea mai căutată artistă a momentului.

Pe 16 septembrie, timişorenii se vor întâlni cu Aziza Mustafa Zadeh, o pianistă, cântăreaţă şi compozitoare originară din Baku, Azerbaijan, care la vârsta de 17 ani a câştigat concursul de pian Thelonious Monk, interpretând mai multe piese ale celebrului pianist cu influenţe din muzica azeră. Pentru albumele ei de studio i s-au alăturat muzicieni precum Dave Weckl şi John Patitucci (Always) sau Al Di Meola, Omar Hakim, Stanley Clarke, Kai E. Karpeh de Carmago şi Bill Evans (Dance Of Fire). De atunci a fost supranumită de presa de specialitate "The Princess of Jazz" şi "Jazziza".

Dacă vă cumpăraţi biletul din reţeaua Eventim (eventim.ro, Librăriile Cărtureşti, Humanitas, etc), preţul este de 35 lei pe zi, până în data de 14 septembrie. La intrarea la festival, preţul va fi de 45 de lei pe zi. Abonamentul pentru trei zile de festival costă 70 de lei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite