Victimele regimului totalitar din Mitropolia Banatului: preotul din biserica Fabric pleacă la Arad ca să scape de abuzuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopia a decis să îndepărteze doi dintre clericii care s-au împotrivit voinței înalților prelați și au dat declarații presei. Unul dintre aceştia a fost trimis într-un sat cu câteva zeci de case, iar celălalt a primit atribuţii la penitenciar.

La şedinţa de săptămâna trecută a Consiliului Eparhial, forul decizional al Arhiepiscopiei Timişoarei, s-a hotărât mutarea părintelui Mircea Cricovean în parohia din Sânpetru Mic. Preotul, doctor în teologie şi profesor la Universitatea de Vest, ar fi urmat să plece în sătucul situat la 35 de kilometri de Timişoara.

Acesta a refuzat însă oferta conducătorilor bisericii ortodoxe din zona de vest a ţării şi părăseşte oraşul de pe Bega. „Părintelui Cricovean i s-a oferit parohia din Sânpetru Mic, dar pleacă la cerere proprie în Arhiepiscopia Aradului”, a declarat pr. Marius Florescu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Banatului.

La începutul acestui an, în parohia istorică din cartierul Fabric izbucnea un scandal puternic mediatizat, care nu s-a stins nici în prezent. Preotul Cricovean, de 10 ani paroh al bisericii amintite, refuza, alături de consiliul parohial, să cedeze o clădire Arhiepiscopiei. În urma împotrivirii şi prezentării cazului în presă, acesta a fost decăzut din funcţia de paroh şi propus pentru mutare. Au urmat proteste paşnice ale credincioşilor şi solicitări făcute Înaltpreasfinţitului Nicolae Corneanu pentru ca duhovnicul lor să nu fie îndepărtat. Mitropolitul Banatului a întors unele decizii ale Arhiepiscopiei, însă mai apoi şi-a pierdut dreptul de semnătură administrativă.

Slujbă cu poliţie


În cele din urmă, decizia de mutare a devenit oficială, fiind semnată de ÎPS Nicolae şi contrasemnată de episcopul-vicar Paisie Lugojanul. Cel de-al doilea preot îndepărtat este Mircea Munteanu, mutat disciplinar de la Biserica Mehala, anul trecut, pentru că a refuzat să plătească o taxă impusă parohiei. El va rămâne îmbisericit la Fabric, însă a primit atribuţii la „Popa Şapcă”. La slujba de duminică din parohia istorică timişoreană, credincioşii şi-au arătat nemulţumirea faţă de decizie, la faţa locului fiind chemat un echipaj de poliţie.

Credincioșii nu sunt de acord


Mulţi dintre enoriașii bisericii consideră că măsura este nedreaptă și nu o pot accepta. Ei au precizat însă că protestele nu mai au rost. „Soluţia mi se pare injustă și excesivă”, a declarat Nicolae Ignea, fost șef al Finanţelor Publice Timiș, membru în consiliul parohial al Bisericii Ortodoxe Fabric.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite