Poliţiştii şpăgari de la Moraviţa cereau suprataxă: luau bani şi de la vameşi, şi de la traficanţii de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă banii primiţi de la vameşi, unii oameni ai legii mai cereau „dreptul” lor şi traficanţilor care introduceau ţigări în ţară. Declaraţiile inculpaţilor din Lotul 2 Moraviţa arată cât erau de lacomi unii poliţişti şi cereau bani din două părţi.

„Regula statornicită la Biroul Vamal Moraviţa era ca la sfârşitul fiecărei ture de lucru, şeful de tură sau adjunctul acestuia să-i remită şefului Biroului Vamal un procent din suma colectată. Atât poliţiştii de frontieră, cât şi lucrătorii vamali, le remiteau bani şefului de post al Poliţiei Moraviţa – Caramatrac Alin, cât şi poliţistului Ţăran Ioan, de la circulaţie, pentru a nu opri în trafic pe cei care transportă ţigări de contrabandă. Cu toate acestea, cei doi opreau traficanţii de ţigări şi, de regulă, pretindeau şi le încasau bani pentru a le permite să treacă (între 10 şi 30 de euro)”, menţionează într-una dintre declaraţiile date în faţa procurorilor DNA, Claudiu Mihail Oprea.

Termen în septembrie


Arădeanul în vârstă de 33 de ani este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, dare de mită în formă continuată şi contrabandă. Tânărul a recunoscut învinuirile care i se aduc şi le-a spus procurorilor DNA modul în care acţionau atât poliţiştii, cât şi lucrătorii vamali şi contrabandiştii. Bărbatul este unul dintre şase persoane din dosar care au lipsit de la primul termen pe fond de la Curtea de Apel Timişoara.

Dacă la următorul termen, fixat la sfârşitul lunii septembrie, va recunoaşte, în continuare, acuzele aduse de procurori, va fi judecat după procedura simplă şi va beneficia de reducerea pedepsei. Procurorii care au instrumentat dosarul „Şpagă la Moraviţa” au stabilit că, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, vameşii şi poliţiştii făceau parte dintr-un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de contrabandă pentru a obţine bani din traficul cu ţigări aduse de la sârbi.

110 persoane au fost trimise în judecată

110 poliţişti, lucrători vamali şi traficanţi de ţigări, sunt judecaţi la Curtea de Apel Timişoara. Aceştia au fost împărţiţi în două loturi. În primul sunt 69 de persoane, iar în cel de-al doilea 41.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite