Şansă pentru Monumentul Fidelităţii! Primarul Robu spune că ar putea muta capodopera austriacă în centrul Timişoarei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piatra de temelie a Coloanei Fidelităţii a fost pusă chiar de împăratul austriac Franz Joseph. FOTO: Ariergarda
Piatra de temelie a Coloanei Fidelităţii a fost pusă chiar de împăratul austriac Franz Joseph. FOTO: Ariergarda

O statuie realizată în anii 1850, de un arhitect celebru în întreaga Europă, a fost părăsită printre cruci. Însuşi împăratul Franz Joseph a fost cel care a pus piatra de temelie a monumentului, în anul 1852. Societatea Ariergarda a militat pentru mutarea monumentului într-o zonă centrală. După un reportaj al ziarului Adevărul, primarul Timişoarei spune că se gândeşte la salvarea statuiei.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a anunţat astăzi că se gândeşte la mutarea Monumentului Fidelităţii în centrul oraşului. Acest lucru s-ar putea întâmpla după desfiinţarea acvariul din piaţa Operei. „În momentul în care acvariul va fi mutat, aș dori ca parcarea Modex să fie desființată și în locul ei să facem un spațiu verde. Cred că în mijlocul acestui spațiu verde s-ar potrivi să avem fie o fântână, fie un monument“, a mai spus Robu, adăugând că nu ştia despre existenţa monumentului.

„Este foarte bine. Noi am avut altă locaţie în minte, dar ar fi bine şi acolo. Ideea ar fi, oricum, salutară. Trebuie să facem o întâlnire cu primarul şi cu toţi cei interesaţi“, a declarat, pentru Adevărul, Daniel Vighi, preşedintele Asociaţiei Ariergarda.

Monumentul Victoria, cunoscut şi sub numele de Coloana Fidelităţii, reprezintă dovada de recunoştinţă a împăratului austriac Franz Joseph, faţă de trupele locale care au apărat Timişoara timp de 107 zile, în perioada 1848-1849, în faţa ameninţării maghiare. De altfel, însuşi împăratul Franz Joseph a fost cel care a pus piatra de temelie a monumentului, în anul 1852. Un an mai târziu, Coloana Fidelităţii a fost dezvelită oficial în centrul Timişoarei, în Piaţa Libertăţii.

Capodoperă de pe vremea Imperiului Austriac, uitată într-un cimitir din Timişoara

Puţini timişoreni ştiu că monumentul a fost realizat de faimosul architect Josef Kranner, cel care, printre altele, a restaurant şi extins Sfîntul Vitous din Palatul Hradčany din Praga. De asemenea, statuile Coloanei Fidelităţii au fost realizate de sculptorul Josef Max, „responsabil" şi pentru una din statuile care împodobesc celebrul pod Carol din Praga.

De-a lungul timpului, o parte din basoreliefurile monumentului au fost îndepărtate, statuia centrală a fost distrusă şi se află în Muzeul Banatului, fără cap, iar în anul 1936 resturile coloanei au fost mutate din Piaţa Libertăţii în Cimitirul Eroilor, din Calea Lipovei, unde se găsesc şi astăzi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite