O pictoriţă din Timişoara şi-a deschis muzeu de artă în propria locuinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca Băilă, la a doua expoziţie care a avut loc în propriul ei muzeu
Bianca Băilă, la a doua expoziţie care a avut loc în propriul ei muzeu

Tânăra şi-a transformat propria cameră într-un spaţiu expoziţional bine pus la punct, pe care îl pune la dispoziţia artiştilor. Toţi cei care doresc, pot să vadă gratuit ineditul muzeu.

Bianca Băilă, o pictoriţă din Timişoara, spune că ideea muzeului neobişnuit a apărut dintr-o necesitate. „Am încercat să organizez o expoziţie alături de poetul Vasile Leac şi ne-am dat seama că, de fapt, nu prea ai unde expune în Timişoara fără să simţi că ai făcut deja anumite compromisuri. Orice spaţiu vine inevitabil cu o istorie în spate, legată de cine îl gestionează, cum se susţine financiar şi aşa mai departe", a explicat pictoriţa în vârstă de 26 de ani. Camera ei, din casa unde locuieşte alături de părinţi, s-a transformat, astfel, din atelier de pictură într-un spaţiu expoziţional, denumit cât se poate de inspirat „MOI - Muzeul Ordinii Interioare".

 „Poetul Vasile Leac, cel care joacă şi diverse roluri - supraveghetor de sală, bucătar de protocol - s-a ocupat de transformarea unei părţi a camerei în spaţiu expoziţional. Cealaltă parte a camerei este locuită de mine şi obiectele mele personale, cărţi, albume, haine, lucrări de artă primite de la prieteni, care inevitabil intră în dialog cu expoziţia din cealaltă jumătate", a spus Bianca Băilă.

Primul eveniment a fost şi cel care a condus la apariţia ideii muzeului din casă. Ulterior, a urmat o a doua expoziţie, de fotografie. „La început nu am lansat un program pe termen lung. Conceptual, el oferă multă libertate. Am fost bucuroasă cînd, după primul vernisaj, prieteni şi cunoscuţi mi-au spus că-şi doresc şi ei foarte mult să expună la MOI. Aşa că am mai dat un strat de vopsea pe pereţi şi a urmat a doua expoziţie", a declarat artista, care în prezent studiază în Spania. Următorul eveniment va avea loc, potrivit Biancăi Băilă, către finalul acestui an.

Se plăteşte în „Like-uri"

Muzeul Ordinii Interioare este independent din punct de vedere financiar, dar reuşeşte să ofere chiar şi câte o surpriză culinară oaspeţilor. „Noi încercăm să-l păstrăm low-cost, plătind ce e de plătit din banii noştri de buzunar. Cum muzeul are şi o curte cu legume, protocolul este, de obicei, bio", s-a amuzat pictoriţa. Evenimentele care au loc în muzeul din casa de pe strada Apicultorilor din Timişoara sunt accesibile şi publicului larg, iar un detaliu important este faptul că nu există o casierie. Singura condiţie pentru a afla data şi ora expoziţiilor este ca iubitorii de artă să dea „Like" paginii de Facebook a muzeului.

Greu de expus

Tinerii artişti ai Timişoarei se plâng că spaţiile expoziţionale existente sunt foarte greu de accesat. Ei dau drept exemplu spaţiul proaspăt renovat din Bastion, pe care îl descriu ca fiind „mort din punct de vedere cultural".

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite