Noua Republică cere demisia lui Haşotti de la Ministerul Culturii: „Administraţia USL îngroapă cultura românească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puiu Haşotti, ministrul Culturii
Puiu Haşotti, ministrul Culturii

Reprezentanţii mişcării Noua Republică atrag atenţia asupra măsurilor luate de guvernanţi în ceea ce priveşte cultura ( închiderea TVR Cultural, reducerea bugetului ICR-ului) şi îi sugerează lui Puiu Haşotti, ministrul Culturii, să îşi dea demisia.

Închiderea postului TVR Cultural şi reducerea bugetului ICR sunt doar câteva dintre argumentele aduse de reprezentanţii Noii Republici. Ei mai spun că ar fi bine ca Puiu Haşotti să îşi înainteze demisia. Vă redăm mai jos o parte dintr-un comunicat de presă al Noii Republici, în care se explică în ce fel este îngropată cultura românească în prezent.

Cum e posibil ca în plin proces de restructurare a TVR, lucru lăudabil în principiu, să tai exact canalele pe care orice televiziune finanțată din bani publici e obligată să le susțină: canalul de știri (TVR Info) și canalul cultural (TVR Cultural). O televiziune capabilă să ofere știri echidistante și informații despre evenimentele culturale în desfășurare este un factor de trezire a națiunii.

Reducerea cu peste 30% a bugetului ICR este o altă acțiune gravă de subminare a imaginii României în lume, toate proiectele internaționale la care țara noastră s-a angajat, prin ICR, fiind în acest moment blocate.

Dacă ne uităm cu atenție în Raportul public pe anul 2010 al Curții de Conturi a României,  observăm că o sumă aproape dublă prin comparaţie cu bugetul din anul 2010 al ICR (46.600 lei) a fost delapidată din bugetul Companiei Naționale Loteria Română: "Managementul defectuos al CNLR a condus la prejudicierea Companiei cu suma totală estimată de 89.790 mii lei." Cu alte cuvinte, numai cu banii care ar fi putut să fie economisiți stopând frauda de la o singură companie națională într-un an, s-ar fi alimentat un buget dublu în favoarea unei instituții care în 7 ani a devenit un brand internațional.

După rectificarea bugetară, ministerul de Finanțe, în căutare neinspirată de fonduri suplimentare pentru bugetul de stat, a inițiat un nou proiect de ordonanță (Ordonanţa privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare) prin care se prevăd alte mutilări ale bugetelor unor instituții culturale românești.

Conform acestei ordonanțe, aflate încă în dezbatere publică, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), singura instituție finanțatoare a proiectelor culturale inițiate și implementate de operatorii culturali - publici și privați - nu va mai beneficia, începând cu anul 2013, de 2% din încasările Companiei Naționale Loteria Română, sume care se distribuiau acestei instituții pentru acordarea de finanțări, conform legii (art. 21 lit ș din Ordonanța 51 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale).

Într-un alt articol al aceluiași proiect de ordonanță se prevede abrogarea art. 23 din Legea nr. 186/2003 privind susținerea și promovarea culturii scrise conform căruia Compania Națională Loteria Română acordă 0,4% din profitul net pentru achiziția de cărți, reviste și alte publicații având caracter literar-artistic, tehnico-științific destinate bibliotecilor publice și pentru acordarea unor tichete valorice pentru achiziționarea acestor publicații de elevi, studenți, persoane cu un venit lunar sub niveul minim pe economie, nevăzători, surdo-muți.

Consecinţele acestor măsuri nu-l preocupă pe actualul ministru al Culturii și Patrimoniului Național, dl. Puiu Hașotti, care nu a reacționat public și instituțional la niciuna din măsurile prezentate mai sus, până în momentul în care Coaliția Sectorului Cultural Independent a iniţiat un protest public pe această temă.

Explicaţiile oferite, tardive oricum, ar fi trebuit să fie prezentate în nota de fundamentare a propunerii de act normativ şi nu oferite opiniei publice la pachet cu unele promisiuni, nesusţinute de legislaţie corespunzătoare. În esenţă, domnul ministru susţine într-un interviu postat pe site-ul AFCN că sumele provenite de la Compania Naţională Loteria Română se vor colecta la bugetul de stat de unde se vor redistribui, prin MCPN către AFCN în anul 2013.

Însă în actuala stare de impredictibilitate a guvernării USL, orice măsură, pentru a fi credibilă, trebuie însoţită măcar de un act normativ. În România actuală, s-au văzut cazuri în care nici legislaţia în vigoare nu este respectată, astfel că încrederea în promisiunile verbale ale domnului ministru, în acest moment, este pusă sub semnul întrebării de comunitatea operatorilor culturali.

În schimb, domnul ministru Hașotti se preocupă prioritar de interesele unui ONG, Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor (ARCCA), asociație care, deşi aflată în acest moment cu un proces pe rol, în recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în Contencios administrativ și fiscal cu MCPN și MFP poate beneficia de timbrul literar, 2% din preţul de vânzare al cărţilor, alături de prestigioase organisme din domeniu precum Uniunea Scriitorilor din România şi de Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din România. Măsura este luată recent printr-un ordin contrasemnat de ministrul Finanțelor, domnul Florin Georgescu (ordinul 2.382/23.07.2012) care modifică Normele metodologice privind perceperea, încasarea, utilizarea, evidența și controlul destinației sumelor rezultate din aplicarea timbrului literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii și de divertisment.

Noua Republică denunţă comportamentul iresponsabil, partizan şi lipsit de viziune al actualei administraţii într-un domeniu deosebit de important pentru națiunea română. Cum spunea recent într-un articol Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveției la București, faptele guvernanților stârnesc surprinderea străinilor: "Sunt mirat că statul român alocă atât de puțini bani pentru instituțiile culturale. E păcat. Experiența noastră în Elveția ne arată că, dacă neglijăm cultura, identitatea, tradiția și continuitatea, nu e bine pentru țară." (Dilema, nr. 443/2012)

Bine pentru țară ar fi, domnule ministru Puiu Hașotti, dacă v-ați înainta demisia din fruntea unui minister pe care nu-l slujiți cu competență și onoare.

Vă invităm să comentaţi în legătură cu argumentele reprezentanţilor Noii Republici.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite