Veşti proaste pentru vestul ţării: după ninsori-record, vine un ger de crapă pietrele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Centrului Meteorologic Banat-Crişana află primii veştile despre cum va fi vremea. "Adevărul" a stat de vorbă cu cei care stabilesc culoarea codului în ceea ce priveşte capriciile climei.

Centrul Meteorologic Banat-Crişana, aflat în vecinătatea Pădurii Verzi, este instituţia care dă prognoza vremii pentru timişoreni. De aici vin veştile legate de temperaturi, dacă va ploua, va ninge, va fi vânt sau soare. Tot ei sunt cei care emit codurile: verde, galben, portocaliu sau roşu. Zeci de monitoare cu hărţi electronice, grafice, antene satelit, aparate de măsurat, toate aceste îi ajută pe cei de la centru meteo să prognozeze vremea. Pentru ei nu este nicio surpriză că iarna ninge, iar oraşul este luat în primire de nămeţi.

„Frig a mai fost, dar cu mai puţină zăpadă. Problema e că nu se curăţă, nu că e zăpadă. La noi în Timişoara, spre deosebire de alte părţi ale ţării, nici nu a viscolit”, a declarat Cristian Nichita, meteorolog prognozist.

Ninsoare record în ultimii 45 de ani
La Centrul Meteorologic Banat-Crişana am aflat că zilele acestea am avut parte de un record de căderi de zăpadă în ultimele patru decenii şi jumătate. La Timişoara nu a mai nins atât de mult din 1966.

„Atunci s-au măsurat 33 de centimentri de zăpadă la Timişoara. Anul acesta am avut un maxim de 37 de centimentri. Este un mic record în ultimii 45 de ani. Conform unui istoric, cele mai grele ierni ale ultimelor patru decenii au fost în 1965-1966, 1968-1969, 1979-1980, 1985-1985 şi 1995-1996”, a mai spus Cristian Nichita.
Una din explicaţiile pentru anomaliile de temperaturi este tocmai încălzirea globală. „Încălzirea globală este o certitudine. Ea nu se manifestă la fel în toate regiunile. Ce se poate întâmpla datorită creşterii temperaturilor sunt fenomene severe care au o frecvenţă mult mai mare decât înainte, cum sunt furtunile, vijeliile, vara, mult mai violente”, a afirmat Silvia Barbu, directorul centrului meteo Banat-Crişana.

Vestea proastă este că încă nu am scăpat de iarnă, iar zilele viitoare va fi foarte frig din cauza unui val de aer care vine din Câmpia Rusă. „Marţi, la Timişoara vremea va fi înşelătoare, apropiindu-se de valori pozitive, însă de miercuri se va răci brusc. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -8 şi-3 grade Celsius, iar cele minime între -17 şi -12 grade Celsius. Pentru joi, temperatura va coborî la -18 grade Celsius”, a afirmat meteorologul Venturia Latis.

Codurile de avertizare meteo
Meteorologii folosesc din 2005 codurile pentru fenomene periculoase. Codul roşu înseamnă fenomene meteo periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, grindină, caniculă, ger), existând şi risc de viituri sau ninsori majore. Codul portocaliu înseamnă fenomene periculoase, cu risc de viituri sau ninsori mai mici, iar în cazul Codului galben fenomenele prognozate sunt obişnuite pentru zona respectivă, dar pot deveni periculoase. La Codul verde nu sunt fenomene meteo periculoase.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite